Жизел Бюндхен и нейната уелнес рутина

  • Сподели:
Жизел Бюндхен и нейната уелнес рутина

Бразилският супермодел се събужда в 5 ч. сутринта, за да медитира и тренира. Това е нейната ежедневна фитнес рутина, която свързва ума и тялото по благоприятен начин.

На 43-годишна възраст Жизел Бюндхен е по-красива, а тялото ѝ е перфектно атлетично - кауза, на която тя се посвещава с известна строгост. Бразилският супермодел, майка на две деца от бившия си съпруг Том Брейди, вярва дълбоко в силата на връзката между ума и тялото и се събужда "религиозно" в 5 ч. сутринта, за да медитира и да прави упражнения. Един от ежедневните ѝ приоритети са тренировките, независимо дали става дума за конна езда или обикновена разходка. Тонизираната ѝ физика е изкована от ежедневна рутина и разнообразни дейности. 

Пилатес

Пилатесът е чудесна тренировка и добър начин за работа върху стойката и за разтягане и укрепване дори на най-малките мускули. Жизел често тренира с инструкторката Нонна Глейзър (известна още като Body By Nonna), бивша гимнастичка от украинския национален отбор, която се превърна в знаменитост в Калифорния заради умението си да извайва и усъвършенства тялото.

"Жизел е истинска атлетка: тя е физически силна и има невероятно дълбока връзка между ума и тялото", казва Глейзър, която често тренира Жизел: обикновено три пъти седмично за около час. Те започват да тренират заедно, когато Жизел е бременна с дъщеря си Виви, и се фокусират много върху долната част на корема и коремните мускули, които са важни не само от естетическа гледна точка, но и помагат за "поддържането на гръбначния стълб и намаляват натиска от гърба", като по този начин предотвратяват болките. За Глейзър целта винаги е да разтегне и отпусне мускулите.

"Другото нещо, което правим, са упражнения за стъпалата, защото моделите трябва да ходят често и на токчета - затова е много важно да укрепваме мускулите на стъпалата и гъвкавостта на сухожилията, защото когато ходим на токчета и мускулите се сковават, това създава дискомфорт, който може да повлияе на коляното. Междувременно тренираме ръцете си със съпротивителни ластици и на реформатор: "Искаме да оформим тяло, което е силно и женствено, но без да изпадаме в крайности", казва Глейзър. 

Бразилско джу джицу

Една от маниите на Жизел е бразилското джиу джицу - бойно изкуство и метод за самозащита, специализиран в наземни битки, който тя практикува със своя инструктор в школата Valente Brothers във Флорида - както написа преди време в профила си в Инстаграм, публикувайки и поредица от видеоклипове. "Откакто започнах да практикувам самозащита, се чувствам по-силна и по-уверена. Смятам, че това е важно умение за всеки, но особено за жените".
Отлична тренировка за цялото тяло, джиу джицу е физически натоварващо и бързо подобрява физическата форма, но една от основните причини да е толкова популярно е фактът, че "включва доста решаване на проблеми и следователно е психическо предизвикателство", обяснява Джош Норткот, мениджър на Fightzone London. "Тъй като е бойно изкуство за самозащита, което е приложимо в ежедневието, то подобрява увереността и самочувствието."

Бразилското джиу джицу е отличен отдушник и Норткот твърди, че то може да се практикува успешно от хора на всякаква възраст, с различно телосложение и физическа подготовка: "В нашите класове можете да видите деца на 4 години до възрастни на 70 години, както и хора с различни професии, националности, религиозни и културни нагласи. Ние смятаме, че това чувство за общност и приобщаване е най-полезната част от тази дисциплина". И ние сме съгласни с Норткот.

Йога

"Преди много години, след като преминах през един от най-трудните периоди в живота си, се потопих в дълбок процес на по-добро опознаване на себе си", написа преди време Жизел в Инстаграм. "С помощта на йога и медитация излязох от този период по-силна и по-щастлива, знаейки, че предизвикателствата, колкото и трудни да изглеждат в момента, винаги носят със себе си възможност за трансформация."

Отлична практика за гъвкавост, намаляване на стреса и подобряване на качеството на съня - това са само някои от ползите - йога е тренировка с ниско въздействие, която облекчава напрежението и осигурява правилно разтягане на мускулите. Тя е чудесна и за възстановяване, което е особено важно, ако водите активен начин на живот като Жизел.

Ежедневни разходки

Жизел води активен начин на живот - тя много обича да ходи на походи и редовно е активна през целия ден - и това, в съчетание с балансирана и питателна диета, ѝ позволява да поддържа нисък процент телесни мазнини и да остане в стройна форма. Личният треньор Люк Уортингтън твърди, че именно подобна активност е ключът към постигането на сравнително ниско ниво на телесни мазнини: "Изкачването на стълбите вместо използването на асансьора, ходенето пеша или карането на колело до работа вместо използването на колата - трябва да направим всичко възможно, за да постигнем определен брой стъпки на ден. Добрата цел е между 7500 и 10 000 крачки на ден.''