Как да се справим в кризисните житейски ситуации – раздели, емоционални кризи и загуба на близък човек

  • Сподели:
Как да се справим в кризисните житейски ситуации – раздели, емоционални кризи и загуба на близък човек

Скръбта е естествен отговор на загубата. Това е емоционалното страдание, което изпитвате, когато нещо или някой, когото обичате, бъде отнет. Често болката от загубата може да се почувства непосилна. Може да изпитате всякакви трудни и неочаквани емоции, от шок или гняв до неверие, вина и дълбока тъга.

Болката от скръбта може също да наруши физическото ви здраве, затруднявайки съня, храненето или дори трезвото мислене. Това са нормални реакции на загуба и колкото по-значителна е загубата, толкова по-интензивна ще бъде скръбта ви. Какъвто и вид загуба да сте претърпели, няма правилен или грешен начин да скърбите. Но като разберете етапите и видовете скръб, можете да намерите по-здравословни начини за справяне. Справянето със загубата на някого или нещо, което обичате, е едно от най-големите предизвикателства в живота. Може да свържете скръбта със смъртта на любим човек, което често е причината за най-интензивния тип скръб, но всяка загуба може да причини скръб, включително:

Развод или прекъсване на връзката;
Влошено на здраве;
Загуба на работа;
Загуба на финансова стабилност;
Спонтанен аборт;
Пенсиониране;
Смърт на домашен любимец;
Загуба на съкровена мечта;
Сериозно заболяване на любим човек;
Загуба на приятелство.

Дори незначителните загуби в живота могат да предизвикат чувство на скръб. Например може да скърбите, след като се преместите от дома, завършите колеж или смените работата си. Каквато и да е загубата ви, тя е лична за вас, така че не се срамувайте от това, как се чувствате или вярвайте, че по някакъв начин е уместно да скърбите само за определени неща. Ако човекът, животното, връзката или ситуацията са били важни за вас, нормално е да скърбите за загубата, която преживявате. Каквато и да е причината за скръбта ви обаче, има здравословни начини да се справите с болката, които след време могат да облекчат тъгата ви и да ви помогнат да се примирите със загубата си, да намерите нов смисъл и в крайна сметка да продължите живота си.

Скръбта от загубата на любим човек
Независимо дали става въпрос за близък приятел, съпруг, партньор, родител, дете или друг роднина, малко неща са толкова болезнени, колкото загубата на някого, когото обичате. След такава значителна загуба, животът може никога вече да не изглежда същият. Но с времето можете да облекчите скръбта си, да започнете да гледате към бъдещето и в крайна сметка да се примирите със загубата си. Скръбта е изключително индивидуално преживяване, няма правилен или грешен начин да скърбиш. Начинът, по който скърбите, зависи от много фактори, включително вашата личност и стил на справяне, вашия житейски опит, вашата вяра и колко значима е загубата за вас. Неизбежно процесът на скръб отнема време. Оздравяването става постепенно, не може да бъде принудителен процес и няма ''нормален'' график за скърбене. Някои хора започват да се чувстват по-добре след седмици или месеци. За други процесът на скръб се измерва в години. Както и да преживявате скръбта си, важно е да сте търпеливи със себе си и да позволите на процеса да се развие естествено.

Митове и факти за скръбта 
Мит: Болката ще изчезне по-бързо, ако я игнорирате.
Факт: Опитът да игнорирате болката си или да я предпазите от изплуване, само ще я влоши в дългосрочен план. За истинско изцеление е необходимо да се изправите лице в лице със скръбта си и активно да се справите с нея.

Мит: Важно е да ''бъдете силни'' в лицето на загубата.
Факт: Да се чувстваш тъжен, уплашен или самотен е нормална реакция на загуба. Да плачеш не означава, че си слаб. Не е нужно да ''защитавате'' семейството или приятелите си, като стаявате цялата болка в себе си.

Мит: Ако не плачете, това означава, че не съжалявате за загубата.
Факт: Плачът е нормална реакция на тъгата, но не е единствената. Тези, които не плачат, могат да почувстват болката също толкова дълбоко, колкото и другите. Те може просто да имат други начини да го покажат.

Мит: Скръбта трябва да продължи около година.
Факт: Няма конкретна времева рамка за скръб. Колко време отнема варира от човек до човек.

Мит: Да продължиш живота си означава да забравиш за загубата си.
Факт: Продължаването означава, че сте приели загубата си, но това не е същото като забравянето. Можете да продължите живота си и да запазите спомена за някого или нещо, което сте загубили, като важна част от вас. Всъщност докато се движим през живота, тези спомени могат да станат все по-неразделна част от определянето на хората, които сме.

Как да се справим с процеса на скръб
Въпреки че скърбенето по загуба е неизбежна част от живота има начини, чрез които можете да се справите с болката, да се примирите със скръбта си и в крайна сметка да намерите начин да вземете парчетата и да продължите с живота си.