Какви са причините да се привързваме по-трудно към останалите хора

  • Сподели:
Какви са причините да се привързваме по-трудно към останалите хора

Според психолози причината да не успяваме да се привържем силно към някого, може да се крие в някаква травма, която сме запечатали в ранните години от своето детство. Обикновено голям процент от хората успяват да пренесат детските си страхове и психологическите травми в своето настояще и дори в бъдещето си. Усещането, че не сме израснали в здрава и безопасна среда ни кара много по-трудно да се доверяваме на хората, които навлизат в живота ни. 
Като също едни от главните виновници за начина, по който се чувстваме, биха могли да бъдат и стари психологически травми, както и упражнено физическо насилие върху нас. Именно всички тези неща ни карат много по-трудно да се привържем към някого, тъй като страхът да не бъдем отново наранени напълно прекъсва процеса на сближаване. 

Повечето хора пренасят в зряла възраст всички онези усещания на страх, нестабилност и липса на обич запечатани от своето детство, като този модел на мислене се отразява пряко върху нашите взаимоотношения не само с любовните ни, но и с приятелския кръг, в който се движим. Най-важното, което трябва да осъзнаем е, че без доверие и разкриване, връзката няма как да се движи в правилната посока. Ако успеем да се разкрием пред другия човек ще можем да се справяме много по-бързо с проблемите в своите връзки и ще комуникираме значително по-добре с любимия. Когато контролираме емоциите си всъщност ние успяваме да изразим правилно своите чувства и нужди пред другия човек, като постепенно започваме да се чувстваме много по-удовлетворени от своята връзка. 

Един от начините, чрез които можем да се отървем от страховете и предубежденията е да бъдем по-често в компанията на хора, които са силно привързани един към друг, така ще можем да наблюдаваме и да учим много полезни техники, чрез които бързо ще се отървем от емоционалната несигурност, която изпитваме. Можете да игнорирате това чувство за нестабилност и безпокойство само, когато намерите човек пред когото не е страхувате да се разкриете. За да можете да преодолеете тези травми, трябва на първо място да оставите лошите спомени в миналото, след което да откриете човек до когото се чувствате стабилни и третата стъпка е просто за миг да се оставите по течението и да освободите всичките емоции от себе си, за да поканите в живота си любовта.

Виж още