Какво е сапиосексуалност и как изглеждат хората, привлечени от нея

  • Сподели:
Какво е сапиосексуалност и как изглеждат хората, привлечени от нея

Дали мисълта за задълбочен разговор ви кара да почувствате тръпки по тялото си? Много по-заинтригувани ли сте от прозренията на партньора ви по световните проблеми, отколкото от външния му вид? Добре дошли в завладяващия свят на сапиосексуалността, приятели мои, където (видимата) интелигентност властва над всичко останало.

Сапиосексуален се отнася до човек, който е привлечен основно или изключително много от хора, които намира за интелигентни, като отдава по-малко или никакво значение на външния вид, пола или сексуалната идентичност на човека остреща. Не е толкова изненадващо, че коренът на думата (sapio) означава ''мъдър'' на латински и въпреки че може да не сте запознати с термина, това е истинско предпочитание за онези, които се оказват омагьосани от интелигентността на другите. Зараждането на сапиосексуалността става, когато един човек бива по-привлечен от смислени и задълбочени разговори, а не от физическата любовна игра. Разбира се, като много романтични и сексуални идентичности, където попада и спектъра на сапиосексуалността, тя също може да варира.

Един човек може да се наслаждава на интелектуални закачки и стимулиране на всички видове физическа интимност, докато други могат да се наслаждават на случаен секс в допълнение към дискусии за френска литература. Независимо дали става въпрос за решаване на неразрешими уравнения заедно или за слушане на партньора ви да бълнува за любимия му философ, интелигентността е забележително възбуждащо нещо за мнозина. Ако смятате, че мозъците са също толкова горещи, колкото мускулите, ето изчерпателна разбивка на това, какво всъщност означава да си сапиосексуален. Въпреки че терминът придоби популярност, има известно объркване около това къде попада сапиосексуалността в сексуалния спектър, тъй като може да означава различни неща за различните хора. Някои могат да го видят като своя сексуална ориентация - надделяваща над всички други фактори при избора на партньор. За други това е начин да филтрират атракциите си.

Сапиосексуалността също може да се счита за изкривяване или фетиш, а не за ориентация. Най-добрият начин да разберем сапиосексуалността е да научим, как тя се използва от лицето, идентифициращо се с термина, като това е само един от многото начини за класифициране и категоризиране на различни наклонности, предпочитания и сексуални желания, както и това как някой гледа на своята сапиосексуалност и как този етикет описва неговите преживявания.

Каква е разликата между сапиосексуален, демисексуален и сивосексуален?

Тъй като сапиосексуалността набляга на това да бъдеш по-сексуално възбуден и стимулиран от ума на партньора, отколкото от тялото му, тя често може да бъде объркана с идентичности в рамките на асексуалния спектър, като демисексуален и сивосексуален. Докато сапиосексуалността и демисексуалността се отклоняват от физическите качества като източник на привличане - сапиосексуалността се фокусира върху интелигентността, докато в случая на демисексуалността желанието произтича от формирането на емоционална връзка.

Разбира се, може да има известно припокриване между двете, например, може да се възбудите и да почувствате тясна връзка с някого поради неговата емоционална интелигентност. От друга страна тези, които се идентифицират като сивосексуални или сиво-асексуални, рядко изпитват сексуално привличане, но за разлика от демисексуалните не е необходимо първо да формират емоционална връзка, за да почувстват сексуален апетит в редките случаи, когато сивосексуалните хора изпитват сексуални чувства към някой друг (помислете за значението на думата ''сив'', която може да се определи, като ''без интерес'').

Сивосексуалният човек може дори да избере да прави секс, без да изпитва сексуално привличане, за да угоди на партньора си или просто за да има деца. Някой, който е сапиосексуален, може също да е сивосексуален, но отново, тези два термина не са непременно взаимозаменяеми. Може би питате дали ако сте сапиосексуален можете да правите секс само с хора, от които сте психически стимулирани. Е, не е задължително. Зависи колко силна е сапиосексуалността. Аако сте сапиосексуални, предпочитанията ви обикновено ще бъдат към хора, които смятате за интелигентни.

Как да разберете дали сте сапиосексуален?

Въпреки че няма определени критерии за откриване дали сте сапиосексуален ето няколко признака, които според експертите може да намекват за сапиосексуалност.

Намираш някого за привлекателен, след като прочетеш публикация, стихотворение или академично есе, което е написал.

Дебат с някой, който предлага оригинални и провокиращи размисъл аргументи, се чувства като любовна игра.

Вълнувате се от ''National Geographic'' повече от порно. 

Уникалната гледна точка на някого е по-важна за вас от външността му.

Намирате докторите за изключително горещи.

Вие сте привлечени от хора, с които можете да водите философски дебати. Не понасяте разговори и искате да навлезете направо в подробностите. Интелигентността се класира по-високо по привлекателност от всички други фактори, включително физическата привлекателност.

Виж още