Поставяне на здравословни граници при взаимоотношенията ни с другите хора

  • Сподели:
Поставяне на здравословни граници при взаимоотношенията ни с другите хора

Чувайки думата ''граници'', вие си представяте стени, които ви отделят от другите. В известен смисъл това е вярно, но границите не са непременно нещо лошо. Те са важна съставка в здравите и балансирани взаимоотношения. Те също са решаваща част от поддържането на вашата идентичност, психическо здраве и физическо благополучие.

Без здравословни граници отношенията ви могат да станат токсични и незадоволителни, както и вашето благосъстояние може да пострада. Може да се почувствате облагодетелствани, ако например приятел продължава да иска пари от вас или да се почувствате претоварени от стрес, както и ако имате нужда да разрешите всички емоционални проблеми на партньора си. Ако пък родителите ви непрекъснато нахлуват в личното ви пространство, ще ви стане неприятно. Личните граници могат да бъдат под много форми. Въпреки това, не всяка връзка изисква да обърнете внимание на всеки тип граница. Например, може да се наложи да зададете физически ограничения с колега, но не и финансови. Физическите граници ви помагат да се чувствате комфортно и в безопасност не само, когато имате работа с непознати, но и когато общувате с най-близките си хора.

Например може да кажете на някого, че предпочитате ръкостискания вместо прегръдки. Или може да се наложи да кажете на приятел, че имате нужда от кратка почивка, заради дългото каране на велосипед. Ако дадено лично пространство ви принадлежи, може да зададете ограничения и около него. Дошъл ви е приятел на гости, но не искате да влиза в спалнята ви или пък не желаете даден човек да пренарежда вещите в офиса ви - ваше право е да кажете мнението си и да поставите нужните граници. Границите не са нещо видимо. Ще трябва да ги коригирате, когато обстоятелствата се променят, това правило се отнася най-вече при дългосрочните връзки. Комуникацията е важна, докато преоценявате и преразглеждате границите си. 

Примери за изместване на граници
Първоначално имате разхлабени финансови граници с членовете на семейството и им помагате да плащат сметките си, когато е необходимо.Тогава се налага да поставите по-строги граници, за да защитите финансовото си благосъстояние. Често се съгласявате да работите допълнително през уикенда, за да помогнете на колега, позволявате на приятел да излива емоциите си пред вас всеки ден. Прекомерното споделяне на информация засяга вашето психично здраве, така че трябва да се научите да поставяте някакви ограничения. Вие и вашият партньор правите секс няколко пъти седмично, а когато сексуалното ви желание се променя питате партньора си, дали двамата може да се съсредоточите върху различни форми на интимност. Позволявате на зет си да използва временно гаража ви за склад, но всъщност имате нужда от пространство за вашите собствени вещи, така че говорете с него да премести на неговите.

Нездравословни граници
Нездравословните граници често са трудни за осъзнаване и поставяне, като здравите попадат някъде между тези две крайности. Твърдите граници държат другите хора на разстояние, дори любимите. Може би отказвате да говорите за емоциите с партньора си или рядко отделяте време за срещи с приятели. Крехки или слаби граници се развиват, когато ви е трудно да кажете ''не'' на другите и може да сте твърде склонни да поемете всички отговорности в една връзка или да споделяте повече, когато водите разговор с непознати.

Граници и благоприятно поведение
Когато някой, когото обичате, се бори с пристрастяване, може да се наложи да изместите границите си, за да избегнете поведението му. Активирането е, когато предпазите някого от последствията от действията му, например може да предложите да платите задълженията му или да излъжете други хора, за да прикриете доказателства за пристрастяването му към хазарт или наркотици. Тези видове действия макар и да изглеждат полезни в момента, всъщност пречат на любимия човек да се поучи от грешките си.

Правилна преценка затова как се чувствате с някого
Мисленето за това как другите ви карат да се чувствате също може да ви помогне да идентифицирате необходимите граници. След като общувате с други хора, помислете върху чувствата си, като си задавате въпроси.

Говорете с партньора си за своите нужди
Важно е да знаете как ефективно да споделяте нуждите ви с другите. Прибързаните разговори, лошите формулировки и неясните искания могат да направят общуването с близките ви много по-трудно и те да не могат да разберат каква точно е причината да не зачитат вашите основни правила. Не забравяйте, че и двамата имате свой собствен начин за обработка и усещане на емоциите. Опитайте се да не предполагате от какво се нуждае партньорът ви, преди да го е казал на глас. Оставете му пространство да изрази нуждите и желанията си. Извинете се, когато е необходимо. Хора сме и всички грешим. Понякога прекрачваме границите на добрия тон, когато си правим обидна шега или казваме малко повече от това, за което сме помолени. В такъв случай трябва да бъдем достатъчно смирени, за да се извиним за допусната грешка и да внесем яснота, ако се е получило недоразумение. Научавайки се да приемаме и признаваме чуждите граници, ще подобрим и своите собствени. Ефективните граници водят до чувство за удовлетвореност и до по-здравословна връзка.

Виж още