Контрол над гнева и яростта: двете емоции, които отнемат цялата ни енергия – част 2

  • Сподели:
Контрол над гнева и яростта: двете емоции, които отнемат цялата ни енергия – част 2

Когато трупаме гнева в себе си, можем да достигнем до много по-страшно състояние, в което да изхвърлим един значително огромен запас от неприятни чувства върху хора, които нямат никаква представа от къде се е зародил нашият гняв и са само невинни свидетели на тази промяна на настроенията, но не и главните виновници, за начина, по който се чувстваме. Просто трябва да се отървем от яростта и гнева, докато е време, преди те да са придобили по-заплашителни размери и да са повлияли отрицателно на нашето психическо физическо и духовно състояние. Когато се научим да пускаме гнева навън, ще можем да усетим баланса в себе си и ще спрем да трупаме негативни излишни емоции в тялото и душата си. Някои преуспели хора са на мнение, че гневът е най-доброто оръжие, особено срещу тези, които не подлежат на подчинение, както и че ''сплашването'' и агресията могат да бъдат един добър трамплин към нашите желания. 

Всички тези остарели техники са по-скоро един отживял ''мутренски'' модел, който не може да спечели уважение и респект, а само хора, които прикриват умело своята ненавист и омраза към нас. Добрият лидер е наясно със слабите и силните страни на своите емоции и това е причината никога да не използва гнева като средство, чрез което може да сплаши другите и те завинаги да изгубят уважението си към него.
Перфектният началник знае, че уважението може да бъде отражение единствено на нашите собствени модели на поведение. Няма как да унижаваме, мачкаме и тъпчем даден човек, след което да очакваме, той да изпитва позитивни емоции към нас, дори и външно този същият човек да показва някакъв респект, повярвайте ми, че вътрешно самият той започва да трупа гняв и ненавист към вас. Когато общувате с другите хора по спокоен и уважителен начин, те ще бъдат по-склонни да ви изслушат и да се съобразят с нуждите ви.

Управление и контрол над гнева
Ако искате да се справите с този неприятен проблем, на първо място трябва да се научите на контролирате своите емоции по най-правилния за вас начин, който би ви гарантирал пълна хармония и вътрешно щастие. Този подход ще ви помогне да подобрите взаимоотношенията си с другите хора, да постигнете всички свои цели, както и да водите един много по-синхронизиран и спокоен начин на живот. За да може да се справите в конфликтите ситуации и да вземете най-правилното решение, вие ще трябва първо да обмислите от какво точно е породена яростта, която изпитвате.

Когато разберем в действителност какво стои зад гнева ни, ние ще можем да поработим върху тези свои мисли, които отключват негативни реакции в тялото ни и ни карат да се чувстваме обидени, манипулирани, наранени и готови да се впуснем в яростна битка за да защитим своите принципи. Всички тези неща са напълно излишни тогава, когато човек е стъпил здраво на земята и е наясно със своите емоции, защото предварително е проучил ''виновника'' за своето отрицателно поведение, след което го е изчистил от съзнанието си и не е оставил на минали проблеми да се натрупват в главата му и да заемат цялото място, което трябва да бъде запълнено с красиви спомени. Положителни спомени, които един ден да ни връщат назад във времето и да ни карат да се чувстваме отново толкова заредени, позитивни и най-вече удовлетворени от живота, който сме изживели.

Виж още