Самоконтрол над емоциите и как да се почувстваме по-силни, уравновесени и спокойни

  • Сподели:
Самоконтрол над емоциите и как да се почувстваме по-силни, уравновесени и спокойни

Живеем в свят на постоянно движение, сбор от не толкова приятни изживявания, много стрес и изненади, а това е и причината повечето хора да се чувстват измъчвани от притеснения, страхове и тревожни мисли провокирани от факта, че самите те нямат никакъв контрол над това, което се случва в живота им. Ще ви дадем няколко съвета, с които ще можете да облекчите безпокойството и да сложите край на своите неоснователни страхове и тревоги.

Разберете как да излезете от омагьосани кръг на проблемите и да се радвате на живота си.
Всъщност повечето психолози са на мнение, че тревогите страховете и притесненията, са нормална част от ежедневието ни, но когато те биват постоянен наш спътник, ние не успяваме да бъдем по-положителни и да се радваме на красивите събития в живота ни. Напълно естествено е да се тревожите за дребни неща, като например за неплатени сметки, закъснения, работни ангажименти или пък невъзможността ви да бъдете повече време с близките си хора. Но имайте в предвид, че всяка една наша тревога има силата да ни причини, още по-мащабни психологически и емоционални трусове, като безсъние, стомашни проблеми, главоболие, липса на концентрация и мускулни спазми.

Някои хора просто изливат чувствата си пред приятелския кръг и намират сили да продължат напред, други пък се ''давят'' в алкохолната зависимост и не откриват изход от проблемите си. Трети развиват хронично безпокойство, с което не успяват да се преборят на време и просто свикват да живеят в този психологически ад. За да успеем да се справяме по-лесно със своите тревоги на първо място, трябва да тренираме мозъка си да остава спокоен, независимо от това, с какво се налага да се борим. Когато той е добре балансиран и спре да се поддава на външни манипулации, ние ще можем да погледнем на живота от една по-различна и не толкова страшна гледна точка. 

Тревожността и проблемите имат способността да цедят енергията ни, като ни държат тревожни през целия ден, след което това психическо напрежение не ни позволява да си вземем нужните часове сън през нощта. Така ние бързо се превръщаме в едно ''ходещо кълбо от нерви'', породено от отрицателните ни вярвания. Негативните вярвания относно начина, по който възприемаме света около нас и смятаме, че нашите страхове ще завземат превес над бистрия ни ум, всъщност увеличават тревожността ни и са изключително вредни за нас. За това на помощ тук идват и положителните мисли, например, когато човек успее да осъзнае своята прекалена тревожност и разбере, че всъщност тя е проблема, а не е решение на неговите несгоди, ще може да възвърне контрола над ума си.

Част от психолозите ни съветват в моментите, в които безпокойството е обладало ума и тялото ни, трябва да използваме една от най-успешните стратегии за справяне с него, а именно ''временното отлагане''. Например, имаме някакви тревожни мисли в момента и не можем да се успокоим, но ако ги отложим за след няколко часа или например за утре, тези мрачни мисли вече ще са се ''премили'' с времето и няма да изглеждат, чак толкова заплашителни и страшни за съзнанието ни. Затова когато чувстваме някакво силно безпокойство трябва първо да се запитаме от къде произлиза и ако главният виновник за него са мислите ни, просто трябва да ги оставим на режим ''изчакване'' - така ще можем да им дадем време да се трансформират в мисли, които не създават никакво усещане за тревога и страх в нас.

Успех!

Виж още