Контрол над гнева и яростта: двете емоции, които отнемат цялата ни енергия – част 1

  • Сподели:
Контрол над гнева и яростта: двете емоции, които отнемат цялата ни енергия – част 1

Понякога си мислим, че изливането на целия ни гняв ни действа здравословно и че хората около нас са прекалено чувствителни, а нашата ярост всъщност е оправдана, като не разбираме кога точно сме успели да преминем тънката граница на нормалността. Колкото повече се впускаме в своята емоционалност и оставяме гневът да диктува настроенията ни, толкова повече позволяваме тези емоции да се превърнат в хроничен проблем, който унищожава напълно възможността ни да се чувстваме спокойни и да открием щастието в живота си. Всъщност гневът под всякаква форма има отрицателно въздействие върху начина, по който останалите хора ни виждат, той бързо може да наруши реалната ни преценка, както и да ни попречи да достигнем по-бързо до успеха. Когато се чувстваме ядосани и го изразяваме по неправилния начин, това обикновено рефлектира, както върху нас самите, така и върху тези хора, които имат най-малка вина за яростта ни. Гневът може да се превърне в хроничен проблем тогава, когато той ни е обладал през цялото време и е излязъл извън контрол. Това напрежение може да доведе сериозни изпитания към нас.

Обикновено гневът се отключва, когато в тялото ни преобладават по-голям процент стресови хормони, например постоянната работа на високи стресови нива, безсъние, високо кръвно налягане. Всички тези фактори отключват нервно напрежение в нас и по-лошото е, че се отразяват негативно на нашето физическо състояние. Непремеренната ярост може да се отрази и на душевното ни здраве, тъй като хроничният гняв има способността да отнема големи количества умствена енергия и да замъглява мисленето ни, което от своя страна се отразява на концентрацията ни, както и на възможността ни да открием баланса. 

Гневът може да причини трайни белези на хората, които обичаме, както и да попречи на развитието на нашия социален и работен кръг. 
Гневът е голяма емоционална експлозия, която в голям процент от случаите е просто вроден недостатък, който подтиква останалите хора да се пазят от нас, да не ни споделят и да внимават какво изричат, просто за да не запалят отново фитила на яростта в нас. Повечето хора не се чувстват комфортно в компанията ни, защото този тип вредни емоции, които контролират ума ни, ни карат да говорим и да вършим неща, които не искаме. 
По принцип една от най-неподходящите тактики да се справим с гнева си, е да го потушаваме и задържаме в себе си, напротив повечето специалисти са на точно обратното мнение, че когато се чувстваме ядосани, трябва на самия момент да изхвърлим лошите емоции от себе си, за да можем да продължим напред много по-спокойни и балансирани. 

Следва продължение…

Виж още