Няколко стъпки, които ще ви помогнат да се насладите на постиженията си, без да се държите самохвално

  • Сподели:
Няколко стъпки, които ще ви помогнат да се насладите на постиженията си, без да се държите самохвално

Живеем в изключително труден и стресов свят, в който ни е много трудно да се насладим качествено на своите победи. Няма нищо лошо в това просто да спрем за миг и да се порадваме на успехите си, но за да изпитаме пълно удовлетворение от себе си, трябва и да можем да го направим по най-правилния начин.  

Има много красиви неща, за които си струва човек да се гордее, въпреки трудностите и изпитанията, на които животът постоянно ни подлага, ако имаме работа или пък някаква мечта ние трябва да продължим да гледаме в тази посока и да не забравяме къде е крайната точка, до която искаме да стигнем. 
Въпреки това, ако идеята да повтаряте собствените си хвалебствия ви изнервя повече от всякога, не го правете толкова видимо за околните, а се постарайте да изтъкнете пред себе си своите постижения и да се насладите на момента. Повечето хора не знаят как да се похвалят за добре свършената от тях работа, други пък са се научили да бъдат толкова гъвкави, че просто се намесват според обстоятелствата, но истината е, че ако не можем да спрем за миг и да оценим постигнатото до момента, то просто ще прелети през нас без да сме успели да се порадваме на победите си. Замислете се как всички познаваме някой на работа или в живота, който получава повече похвала, пари или възможности, докато прави по-малко. И това може да се дължи на факта, че тези хора просто са по-добри в съобщаването на своите победи. Самохвалството е изказване на факти за вашата работа, стратегически и сплотено, за да напреднете в кариерата или целите си - независимо от вашата титла или ниво на старшинство. Ако не споделяте постиженията с шефа си, колегите или широката общественост, ще ви е много по-трудно да бъдете възнаградени за това – и на кого помага това ваше затворено поведение?

Ако не искате да изглеждате като самохвалковци, следвайте тези стъпки, когато дойде време да споделите постиженията си с другите хора.
Първо, знайте, че гласът ви е достоен и важен.
За вашите постижения трябва да се говори - няма нищо лошо в това да се насладите на своите победи! Не е нужно да спечелите голяма лъскава награда, за да съобщите нещата, с които се гордеете на хора, които биха могли да ви помогнат да стигнете до следващата стъпка, като повишение, нова длъжност или към онова, към което се стремите в живота. Всъщност ''затварянето в себе си'' е дълбоко свързано със синдрома на самозванеца или идеята, че не сте квалифицирани за работата, която имате и че всички ще разберат в крайна сметка, че се радвате на дребни събития, които са просто прашинки във Вселената. Страхът от самохвалство удря същия нерв и тогава започвате да се чувствате така, сякаш може би не заслужавате признание или работата ви не е толкова добра, или пък просто ще бъдете досадни и хората ще ви мразят ако споделите своите успехи. Всички тези нездравословни усещания са базирани на безпокойство и ирационални страхове, като този факт не прави по-малко страшни.

Всеки преуспял човек ще ви каже, че страхът е сигурен знак, че сте изключително добър в своята работа, тъй като ако не ви пукаше какво правите и как извършвате обичайните си дейности, вие нямаше да стигнете далеч и да получите похвали. Някой, който е посредствен, не се притеснява, защото му липсва самосъзнанието, необходимо за синдрома на самозванеца. Вярвам, че страхът е ключова съставка в това да бъдеш страхотен и да се чувстваш добре в кожата си. След това приемете, че самохвалството е само част от това да сте добри в това, което правите.
Без значение какво правите, част от задълженията ви е да докладвате за добрата си работа на хората около вас. Хората около нас не са длъжни да знаят какво правим и не знаят какво правим. Всеки е съсредоточен върху собствената си работа и собствените си проблеми. Самохвалството не само показва добрата работа, която вършите, но и вдъхновява другите да вършат работата си по-добре. И накрая, направете си приоритет да покажете добрите неща, които сте направили.

Животът много се промени в последните няколко години, което неимоверно се отрази и на начина, по който извършваме своите работни задължения. И ако вашият шеф преди не е изпитвал нуждата да чува за печалбите, то сега със сигурност вече иска да знае във всеки момент на къде се движат нещата в професионален план. Загубихме всички шансове за кратка среща, откровен разговор с познат или да бъдем на точното място в точното време. Това означава, че трябва да се хвалите, като излагате факти за работата си, стратегически и по-директно от всякога.

Как да се насладите подобаващо на своите постижения

Обадете се на приятел, за да го помолите да отпразнува победата ви с вас.
Записвайте всички неща, които правите и ги споделяйте с хората, които имат значение за вас.
Без значение как показвате какво сте направили и колко успехи сте постигнали, просто го правете гордо и повярвайте наистина в своите силни качества и най-вече в себе си!