Тренировки за самоконтрол над съзнанието

  • Сподели:
Тренировки за самоконтрол над съзнанието

Може би ви се е случвало да попадате в извънредни ситуации, в които не можете да управлявате емоциите си и те напълно завземат нормалните ви реакции. Обикновено когато човек се чувства напрегнат и разгневен на преден план излизат най-тъмните му емоции, чиято сила е толкова бурна, че може да промени за секунди живота му. Всяко наше действие е пряко контролирано от заповедите на съзнанието и именно то е отговорно за всичките ни решения, страхове и колебания.

Съзнанието ръководи целия ни живот, а когато нямаме контрол над него, губим възможността да действаме обективно без да се влияем от първосигнални усещания, имащи за цел да ни разконцентрират от важните елементи. Чрез помощта обаче на подходящи тренировки можем да постигнем значителен напредък в това да контролираме своите реакции, особено в ситуации, в които се изисква да покажем търпение и стабилност. 

Разберете как да получите контрол над своето съзнание, реакции и емоции

Тук на помощ ни идват мисловните тренировки, които всъщност се повлияват пряко от силата на самовнушението и имат за цел да подобрят значително качеството ни на живот. За да придобием психическа стабилност и най-вече устойчивост над случващото се в живота ни, ние трябва да можем да контролираме реакциите си, затова е важно на първо място да наблюдаваме своите мисли и действия, като разберем какво ни е нужно, за да насочим вниманието си върху важните детайли, които в повечето случаи ни убягват. 

На второ място, трябва да поработим върху закаляване на волята, а именно способът, който ще ни помогне да контролираме своите реакции в по-напрегнати ситуации и ще ни позволи да придобием по-голяма сила и устойчивост. За да контролирате действията си, трябва да успокоите съзнанието си, особено в тези моменти, в които усещате силен стрес, тогава е нужно да използвате самовнушения от типа на – ''Аз мога да контролирам своите емоции, тази ситуация няма да ме огъне, като изкара на преден план най-тъмните ми реакции!'' - и по-важното, да повярвате в своята сила! Колкото по-спокоен е умът ви, толкова по-бързо ще достигате до правилните решения и ще получите бърз контрол над емоциите си. Но за да се случи това наблегнете на своето поведение и променете тези спонтанни реакции, които в повечето случаи ви пречат да вникнете по-надълбоко в случващото се около вас.   

И накрая, вместо да усилваме емоционалните си реакции с цел да предизвикаме вниманието на другите, ние трябва да ги заменим с адекватна мобилизация, насочваща ни към правилните решения, а не към ненужните изблици на нервност и гняв. Има много техники за релаксация, които ще ни помогнат да успокоим съзнанието си и да контролираме действията си, дори част от тези мисловни техники бихме могли да използваме и когато сме подложени на силно напрежение. Най-успешната от тях е свързана с контролирането на дишането, защото това е единственият начин да успокоим емоциите и да позабавим темпото. Когато се намираме в трудна ситуация, просто трябва да следим за своето дишане, тъй като когато пулсът се засили човек започва да изпитва още по-силен стрес, паника и тревожност.

Поради тази причина трябва да знаем как да успокоим дишането си, като за целта можем да броим, докато вдишваме до 5 и издишваме, докато броим до 8, след което правим същото упражнение, но този път вдишваме през носа и издишваме поетия въздух през устата. Тази техника ще успокои сърдечния ритъм и ще ни накара да се почувстваме спокойни, взимайки поредните трудни решения в живота ни. 
 

Виж още