Топ 6 - Враговете на нашето щастие

  • Сподели:
Топ 6 - Враговете на нашето щастие

''Най-големият враг, с който можем да се сблъскаме, сме самите себе си, а най–голямата битка е срещу тъмнината вътре!'' – Дерек Ланди 

Казват, че всеки момент в живота ни носи някакво послание към нас и е вид обучение за нашата психика и душевност. Но съвсем не така стоят нещата, когато поемем в грешната посока и се движим прекалено скоростно към успеха. Обикновено тогава повечето хора осъзнават, че са изгубили или силите си или мотивацията си да продължават да се движат напред, просто защото до този момент не са успели да намерят баланса и да синхронизират своите действия с вътрешните си потребности. Враговете на нашето щастие на първо място са нашите мисли, особено тези, които не ни позволяват да сбъднем мечтите си или създават някакви перипетии пред желанията ни под формата на силни страхове, които ни демотивират да продължаваме да се движим напред и да постигаме много повече от това, на което сме способни в действителност.

Разберете кои са истинските врагове за вашето щастие и просто се опитайте да ги елиминирате от живота си, ако искате да намерите желания баланс и хармония.

1. Мислите ни 
Първият враг го носим със себе си и дори без да осъзнаваме най-много пречи на нашето развитие и щастие. Мислите ни са онази твърда стена, в която всеки път се блъскаме, тогава когато искаме да продължим напред и да открием щастието си.

2. Страховете ни
Страховете, породени от нашето съзнание и мисли, са онези врагове, които директно ни нашепват да не пробваме и да не се хвърляме в дълбоките води, защото няма да оцелеем. Всъщност всеки наш страх е плод на вътрешни противоречия, идващи от подсъзнателни спомени, които не винаги имат нещо общо с реалността. Понякога страхът, че можем да не успеем ни кара да се откажем още на самия старт и да изгубим, както вярата в себе си, така и самоуважението си. 

3. Големи очаквания
Някои от нас очакват всичко да им дойде на златен поднос, други пък се заблуждават, че винаги могат да разчитат на хората около себе си и така в един даден момент хората напълно забравят да използват собствените си сили, за да постигнат мечтите си. Вместо това се опират на чуждата подкрепа, на невидими вълшебства и приказни светове, вместо веднъж за винаги да осъзнаят, че единственият господар, който може да промени тяхното бъдеще са самите те - не хората около тях. Обикновено големите очаквания са свързани и с голяма болка, особено в моментите, в които биваме разочаровани от това, че някой ни е подвел, защото не е постъпил по начина, по който сме искали.

4. Стрес
В днешно време стресът се превръща в най-големия ни враг, тъй като той ни дебне отвсякъде и постоянно е в очакване да стовари поредната си доза премеждия върху нас. Стресът е невидимият враг, който ни разконцентрира, променя и кара да се чувстваме нещастни, затова трябва да се отървем веднъж завинаги от цялото напрежение и да намерим начини, чрез които да се зареждаме с енергия, вместо с поредната порция проблеми.

5. Самокритика
Самокритиката никога не може да ни бъде полезна, особено когато е постоянна и в големи дози. Всъщност колкото повече спираме да вярваме в себе си и вътрешната си сила, толкова по-бързо губим почва под краката си. Когато спрем да се вкопчваме в своите недостатъци и да се обвиняваме, дори за тези неща, над които нямаме никакъв контрол, постепенно ще осъзнаем колко красив и спокоен би могъл да бъде животът ни. 

6. Негативни хора 
Замислете се от каква полза биха могли да ви бъдат хора, които постоянно се оплакват от своя живот и напрягат допълнително психиката ви. Негативните хора са този подводен камък, който ни потапя към дъното и ни перчи да открием своето щастие. Още преди време хората са открили мъдрия израз, че с какъвто се събереш, такъв и ще станеш и именно така процедира и цикълът на живота ни. 
Когато сме заобиколени с мрачни и нещастни хора ние постепенно попиваме огромен процент от тяхната енергия и се превръщаме в техен огледален образ, както и обратното, когато около нас има красиви хора, излъчващи позитивизъм и топлина, животът започва да изглежда по различен начин, просто защото нашата енергия вече е насочена към това да бъдем щастливи.

Виж още