Създаване на социален кръг за справяне с тревожността и хроничния стрес – част 1

  • Сподели:
Създаване на социален кръг за справяне с тревожността и хроничния стрес – част 1

Всеки път, когато възприемете заплаха - от физическа опасност до социално унижение, до внезапни финансови проблеми - вашата нервна система се задейства, освобождавайки хормони на стреса, като адреналин и кортизол. Ще забележите, че кръвното ви налягане се повишава, мускулите ви се напрягат и дишането ви се ускорява. Тези ефекти са доста неприятни, но имат за цел да ви помогнат да се борите или да избягате от възприетата опасност.

Въпреки че тази реакция ''бий се или бягай'' има биологична цел, хроничният стрес може да продължи да я задейства, което с течение на времето може да причини сериозни здравословни проблеми. Може да увреди имунната ви система, да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания и да изостри съществуващи проблеми, като депресия и проблеми с паметта.

Социална подкрепа и приятелски кръг
Въпреки че облекчаването на стреса е едно от основните предимства, социалната подкрепа също е от съществено значение за поддържане на цялостното ви психично здраве. Свързването с други хора може да ви помогне за:

Увеличаване на щастието. Ако искате бързо повишаване на настроението, излезте с приятел. Изследванията показват, че добрите социални отношения подобряват общото щастие. От друга страна, самотата и ниската социална подкрепа са свързани с депресия и тревожност.
Подобрете физическото здраве. Социалната изолация е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, високо кръвно налягане и възпаления. Самотата също може да има отрицателен ефект върху имунната ви система.

Подобрете когнитивното функциониране. Социалната изолация и самотата могат да ускорят когнитивния спад. Поддържането на активен социален живот е особено важно за хора, които са изложени на риск от деменция или в ранен стадий на заболяването.
Облекчете болката и усещането за скръб и самота. Смъртта на любим човек или загубата на връзка може да ви накара да се почувствате сами в скръбта си. Приятелите и членовете на семейството могат да предложат емоционална подкрепа в тревожни моменти. Приятел, който изслушва и е в състояние да съчувства, може да ви помогне да се чувствате по-малко самотни. Това помага за намаляване на чувството на изолация и дава тласък на вашето самочувствие.

Ако се борите с трудно решение или сте заседнали в модел на негативно мислене, съветът на приятел или насърчителните думи могат да предложат нови насоки в живота ви. В някои случаи разговорът с близък може дори да ви помогне да идентифицирате основните причини за емоционалния ви стрес.
Затвърдете здравословните навици. Хората около вас могат да ви повлияят да вземете решения, които допълнително подобряват вашето психическо и физическо здраве, като например да спортувате редовно или да откажете тютюнопушенето.

Добавете смисъл към живота си. Близките взаимоотношения могат да ви помогнат да придобиете по-силно чувство за смисъл и цел в живота. На свой ред може да е по-малко вероятно да участвате в рисково поведение и по-вероятно да се грижите за себе си.
Увеличете продължителността на живота си. Изследванията дори показват връзка между подкрепящите социални връзки и по-дълъг живот. Това може да се дължи на факта, че връзките облекчават стреса, който в дългосрочен план може да навреди на тялото и да отнеме години от живота ви.

Следва продължение…

Виж още