Как нездравословната тревожност блокира мозъка ни

  • Сподели:
Как нездравословната тревожност блокира мозъка ни

Може би ви се е случвало да се притеснявате за дребни и незначителни неща, над които нямате никакъв контрол и чрез тях да отключвате натрапчиви мисли или дори паник атаки. Понякога когато човек се чувства в безизходица или е прекалено стресиран, точно в тези моменти успява да отключи свръх тревожност, относно това, което в момента предстои или пък нещата, които е пропуснал да направи. 

Във все по-забързаното ежедневие голяма част от хората забравят да се погрижат за психологическото си състояние и да уравновесят нервното напрежение и това е основната причина за отключването на различни видове паник атаки, и нездравословна тревожност, която ни кара бързо да загубим почва под краката си и да се притесняваме за събития, които не можем да променим.

Обикновено тревожността се отключва вследствие на прекалено вкопчване в дребните детайли и анализиране на действията, които е трябвало да направим, но не сме успели. Вследствие на поетия в огромно количество стрес, успяваме да блокираме мозъка си, като запълним съзнанието си с мисли, обикновено свързани с някакви страхове от провал, от загуба или погрешни ходове. Някои хора се притесняват за отминали събития, които вече не могат да променят, други пък за неща, които им предстоят и в които влагат прекалено много очаквания и надежди, но независимо каква е причината за нашата тревожност, ние трябва да се научим да я регулираме, като балансираме всяка стресова мисъл с време, в което да освободим ума си от нервното напрежение, за да можем да синхронизираме своите правилни действия и реакции. 

Огромен процент от нездравословната тревожност включва прекалено емоционални преживявания на събитията и позволяването им да вземат контрола над подсъзнанието ни. Получили вече контрола тези мисли, освен че не ни оставят на мира, но успяват и напълно да блокират реалната ни представа и рационалното мислене, което ни помага да се преборим с проблема, вместо да се вглъбяваме излишно в дребните детайли. 

Колкото по-притеснени сме, толкова повече стресовият хормон кортизол започва бързо да се разпространява в нашия организъм, като в малки количества той действа тонизиращо на организма ни, но в големи, може да бъде изключително опасен и нездравословен. Под влиянието на различни фактори човек е способен да се напрегне и да почувства симптоми като изпотяване, замаяност, затруднено дишане, както и замъгляване на реалната представа за това, което в момента преживяваме. Обикновено когато сме подложени на силен стрес в тялото ни започват да бушуват различни стресови хормони, които на по-късен етап в живота ни започват да оказват негативно влияние, както върху психиката ни, така и върху цялото ни тяло. 

Блокажът на мозъка идва в моментите, в които сме прегрели напълно и сме оставили стреса, страха и притеснението да контролират изцяло нашите мисли. Може би сте забелязали как в моменти на афект, в голям процент от случаите изричате думи, които реално не мислите. Това се дължи именно на адреналина, който е успял да се покачи във вашия организъм и да замъгли ума ви. 

Тревожността става нездравословна в моментите, в които вече сме изгубили контрола над своите мисли, реакции и действия. Тогава страхът и нервното напрежение започват да говорят вместо нас и да натоварват още повече психиката ни!  За да може човек лесно да се справи с постоянното чувство на страх, притеснение, нервност и силна емоционалност, трябва да се постарае да успокои ума си.

Това може да се случи с едно лечебно изключване под формата на един час сред природата или пък преместване на вниманието ни върху някакво занимание, което е способно да успокои нервната ни система и да ни зареди с положителни мисли. Като например – медитация, спорт, йога, хубава книга, езда или пък просто разходка в парка, където без електронни устройства и никакви стресови източници, които допълнително да внасят хаос в съзнанието ни, можем да възстановим баланса и да върнем хармонията в живота си.