След развода: 7 страха, които ви пречат да продължите напред

  • Сподели:
След развода: 7 страха, които ви пречат да продължите напред

Психологът Анна Сухова ни разказва за най-често срещаните страхове след развод и как да ги преодолеем.

Разводът за жените - винаги емоционално сложно, неприятно събитие и трудно изпитание. Всички натрупани обиди и неудовлетвореност се събират в една голяма негативна буца, пораждаща страх от бъдещето. Спрямо практическия опит можем да определим седем основнни страха, които пречат на жената да започне нов живот след развода.

Страх от самота

Изглежда, че вече не можете да се доверите на никого, а личният ви живот е приключил завинаги. Това, за щастие, е временен страх, който може да бъде преодолян с подкрепата на компетентен специалист и близки, които са в състояние да дадат добър съвет или просто да ви изслушат, когато е необходимо. 

Страх от финансови проблеми

С този страх е по-трудно да се справим. Някои жени трябва да започнат втора работа и да поемат пълната финансова отговорност. Най-често в този случай жената е обхваната от илюзорен страх, подхранван от мнението на бившия ѝ съпруг, че тя е нищожна в професионално отношение, несигурност или банално нежелание да прави нещо редовно. Има изход - работа и финансова независимост. Това е важна гаранция за лична стойност и успех.

Страх от независимост

Изглежда много страшно, че всички тежести на домашния живот ще паднат върху плещите на жената след развода. Мъжът не може да направи абсолютно нищо в брака, но неговото присъствие понижава тревожността. Все пак си струва да погледнете реално на ситуацията, толкова ли много е направил той и наистина ли често сте използвали помощта му? Най-вероятно скоро ще се окаже, че с всички рутинни неща сте в състояние да се справите и сами. 

Страх от родителството без баща

"Какво ще кажат децата?", "Как ще растат без баща?", "Как ще се справям сама с всички родителски задължения?", "Ами психологическото състояние на детето?" - всички тези мисли и въпроси в главата ѝ карат жената да изпада в паника и да прави необмислени неща. Важно е обаче да се разбере, че вие преставате да бъдете съпруг и съпруга, но оставате родители завинаги. И затова и уважението един към друг, взаимопомощта, подкрепата за детето, при правилно изграждане на отношенията, е напълно възможно.

Страх от загуба на статус

Страхът, основан на зависимостта от чуждото мнение, кара много жени да понасят унижения и негативизъм всеки ден, бидейки в брак. След като връзката се разпадне, в съзнанието започват да навлизат неприятни мисли за това какво ще кажат хората. За съжаление това е силен страх и той изисква постепенни стъпки напред. Най-важното е да помните, че след развода ставате свободна жена, оставяйки зад гърба си жертва, безкрайно приспособяваща се към обстоятелствата и чуждите желания.

Страх от отговорност за развода

Този страх е налице най-вече при жените, които сами инициират развода. Проблемът е особено силно изразен, ако бившият съпруг също обвинява жената за стигането до развод. Този страх обаче всъщност има положителен характер, тъй като жената трябва бързо да узрее и да поеме не само отговорността за развода, но и отговорността за живота си като цяло. Най-често това дори може да бъде от полза.

Страх от нова връзка

Мислите, че след развода достойни кандидати няма да се срещнат по пътя на живота, обземат всички. Именно те вкарват жената в ъгъла, отнемайки ѝ всякаква надежда за щастлив живот и лично щастие. Това е временно явление и е важно да се помни, че емоционално зависимите, токсични връзки са приключили, давайки възможност на жената да разбере какво иска и какво е наистина важно за нея при избора на партньор.

Виж още