Защо не трябва да се срамуваме от тялото си и как да отвръщаме на негативните коментари – част 2

  • Сподели:
Защо не трябва да се срамуваме от тялото си и как да отвръщаме на негативните коментари – част 2

Фиксацията за това как изглеждате може да създаде нереалистични очаквания, които е невъзможно да се постигнат, дори когато знаете, че тези идеализирани изображения са дигитално променени или подобрени, много лесно е да попаднете в капана на неблагоприятното сравняване с другите хора.

Критики към външния вид на тийнейджърите
Юношите са особено уязвими към засрамване от критики, изпратени за това, как изглежда тялото им. В тийнейджърските години вашите нагласи и вярвания, относно образа на тялото и самочувствието са до голяма степен повлияни от членовете на вашето семейство, връстниците и социалните медии. Майките често могат да бъдат модели за подражание на своите дъщери, например ако майка ви непрекъснато се оплаква от собствената си фигура или изтъква проблеми в начина, по който изглеждате или се храните, това непременно ще окаже влияние върху това как ще гледате на себе си в бъдеще. Докато се развивате по време на юношеството, нормално е да сте силно чувствителни към коментари, относно формата на тялото, теглото и външния вид. Свързаният с теглото тормоз по време на юношеството допринася за негативни възприятия на тялото и загриженост за определени части на тялото. 

Юношите с наднормено тегло са особено уязвими и това често може да доведе до депресия!
Може би си мислите, че само тийнейджърките са жертви на засрамване, свързано с килограмите и външния вид, но всъщност и момчетата също могат да бъдат засегнати. Те може да са особено загрижени, че не са достатъчно мускулести във връзка с популярната концепция за мъжественост.

Ефекти от отрицателните критики към вашия външен вид
Дори супермоделите и прима балерините имат несигурност и несъвършенства, но ние все още сме склонни да ги възприемаме като най-доброто представяне на красотата. Ако не отговаряте на тези стандарти, може да се почувствате неадекватни и недостойни. Ако изпитвате засрамване относно това как изглежда тялото ви и приемате негативните им коментари присърце, това може да доведе до нездравословно поведение и проблеми с психичното здраве, като например - хранителни разтройства.

Ако се срамувате от теглото си, лесно е да развиете нездравословно отношение към храната. Внимателното хранене може да ви помогне да запомните, че храната не е враг и каквото и да е теглото ви, все още можете да намерите удоволствие в храненето. Физически дейности като ходене, бягане, плуване, танци и други забавни спортове, могат да бъдат изключително полезни за нашето емоционално и психическо здраве, както и да подобрят физическите ни форми. Да бъдете активни е важно за цялостното ви здраве и благополучие, и може да помогне за повишаване на вашата увереност, самочувствие и чувство за постижение.

Виж още