Здравословен сексуален живот на всяка възраст

  • Сподели:
Здравословен сексуален живот на всяка възраст

Сексът може да бъде силно емоционално преживяване и чудесен инструмент за защита или подобряване на здравето и със сигурност не е само за младите. Нуждата от интимност е неостаряваща. И проучванията сега потвърждават, че независимо от пола ви, може да се наслаждавате на секса толкова дълго, колкото желаете. Естествено, сексът на 70 или 80 може да не е като на 20 или 30, но в някои отношения, може да бъде много по-добър.

Тези съвети ще ви помогнат да увеличите интимността и насладата, докато остарявате.
Общувайте с партньора си.
Фокусирайте се върху интимността и физическото докосване.
Рестартирайте спрялото сексуално влечение.
Ако имате нужда потърсете още информация и помощ.

Добър секс на всяка възраст
Като по-възрастен човек може да се почувствате по-мъдър, отколкото сте били в по-ранните си години и да знаете какво работи най-добре за вас, когато става въпрос за вашия сексуален живот. Възрастните хора често имат много повече самоувереност и самосъзнание и се чувстват освободени от нереалистичните идеали на младостта и предразсъдъците на другите. С порасналите деца и по-малко взискателната работа, двойките са по-способни да се отпуснат и да се наслаждават един на друг без старите разсейвания. Поради редица причини обаче много възрастни се тревожат за секса в по-късните си години и в крайна сметка се отказват от сексуални контакти. Някои по-възрастни хора се чувстват смутени или от стареещите си тела, докато други са засегнати от болест или загуба на партньор. Без точна информация и отворен ум, временната ситуация може да се превърне в постоянна. Можете да избегнете това да се случи като сте проактивни. Независимо дали искате да рестартирате или подобрите сексуалния си живот, важно е да сте готови да опитате нови неща и да потърсите професионална помощ, ако е необходимо. Има много неща, които можете да направите, за да компенсирате нормалните промени, които идват със стареенето. С подходяща информация и подкрепа вашите по-късни години могат да бъдат вълнуващо време да изследвате както емоционалните, така и чувствените аспекти на вашата сексуалност.

Ползите от секса с напредването на възрастта
Като възрастен, двете неща, които може да са донесли най-голяма радост в живота ви, като децата и кариерата, просто отиват на един по-заден план. Личните отношения често придобиват по-голямо значение и сексът може да бъде важен начин за свързване. Сексът има силата да подобри психическото и физическото здраве. Сексът може да изгаря мазнините, да накара мозъка да отделя ендорфини и драстично да намали тревожността.
Сексът е шанс да изразите близостта на най-дълбоката си връзка. Той ви дава шанс да избягате от понякога суровите реалности на света.

Сексът в по-късен живот може да не е същият, като в младостта ви, но това не трябва да е лошо нещо, всъщност сексът може да бъде по-приятен от всякога. Когато откриете, че приемате по-старата си идентичност, може да се възползвате от предимствата на опита. Независимостта и самочувствието, които идват с възрастта, могат да бъдат много привлекателни за вашия съпруг или потенциален партньор. Без значение от пола ви, може да се чувствате по-добре в тялото си на 62 или 72 години, отколкото сте се чувствали на 22, защото знаете повече неща за себе си, като например, какво ви кара да се вълнувате и как можете да се почувствате щастливи. Вашият опит и самообладание могат да направят сексуалния ви живот вълнуващ за вас и вашия партньор.

Полезни съвети
С възрастта се опитайте да се откажете от очакванията за сексуалния си живот. Направете всичко възможно да избягвате да мислите, как нещата са различни. Ако сте се радвали на активен сексуален живот в младостта си, няма причина да забавяте темпото с възрастта, освен ако не искате. Положителната нагласа и отвореното съзнание могат значително да помогнат за подобряване на сексуалния ви живот с напредване на възрастта.
Обичайте и ценете по-старото си ''Аз''. Естествено, тялото ви преминава през промени с възрастта. Изглеждате и се чувствате по различен начин, отколкото, когато сте били по-млади. Но ако приемете тези промени като естествени и вдигнете главата си високо, не само ще се почувствате по-добре, но и ще бъдете по-привлекателни за другите. 

Увереността и честността печелят уважението на другите - и могат да бъдат секси и привлекателни.
Като по-възрастен трябва да бъдете също толкова внимателни, колкото по-младите, когато правите секс с нов партньор. Може да не успеете да забременеете, но все още сте податливи на болести, предавани по полов път. Говорете с партньора си и се защитете.

Общувайте с партньора си
Тъй като телата и чувствата се променят с напредване на възрастта, по-важно от всякога е да съобщавате мислите, страховете и желанията си на партньора си. Насърчавайте партньора си да общува пълноценно и с вас. Може да не ви е лесно да говорите открито за секса, но подобряването на комуникацията ви ще помогне и на двамата да се почувствате по-близки и може да направи секса много по-приятен.

Виж още