Люк Еванс: ''Джентълменът е човек, който знае как да изрази своята уникалност''

  • Сподели:
Люк Еванс: ''Джентълменът е човек, който знае как да изрази своята уникалност''

Трейси Лий и Джуш Йи в един приятен разговор с героя от корицата на Harper's Bazaar Тайван - Люк Еванс. Актьорът се възползва от възможността да снима новия филм на Люк Бесон "Уикенд в Тайпе" в Тайпе и ни съпровожда към това прекрасно пътуване.

"Когато бях млад, обикалях с раница на гръб в Югоизточна Азия и тогава ходих в Банкок, беше ми хубаво да се върна там след толкова много години", казва той.

Защо хората познават маршрута му толкова добре? Защото публикува всичко в Instagram, включително как да се научи да прави кнедли на пара в Din Tai Fung, да отиде до Джуфен и Мемориалната зала на ККС и да пее ''Endless Love'' в караоке бар. Люк казва, че е посланик на туризма в Тайван.

Трудно е да се повярва, че една холивудска звезда, която е участвала в многобройни филмови хитове като поредицата "Хобит" и "Анна", би била толкова земна. Всъщност всеки път, когато пътува до чужда държава, за да снима филм, той се възползва от възможността да излезе навън сред хората. За целта обаче не се вози в специален автомобил, а използва приложение за пътуване, наречено "GetYourGuide", за да намери екскурзовод онлайн и да опита нови неща. Сега, след като се е пренесъл в Тайпе, той няма да пропусне възможността да опознае града и неговите хора.

"Хотелите са скучно място, искам да изляза и да живея, това е единственият начин да остана свързан с реалния свят", казва той. 

"Всичко, което мога да кажа, е, че тайванците са невероятно обсебени от селфитата! Но аз се опитвам да се поставя на мястото на другите хора. Представям си, че ще полудея, ако даден герой, който досега съм виждал само на екрана, се появи на нощния пазар в Шилин в 21:00 ч., затова се опитвам да съдействам. Понякога се случва да не съм в най-добрата си форма или да съм супер уморен от снимки и тогава моля хората да дойдат на следващия ден, защото наистина не искам да ме снимат в лоша светлина", казва той с искрена усмивка.

Това желание да поддържа връзка с реалността винаги е било част от характера на Еванс и е допринесло за днешния му успех - въпреки че много от ролите, които е изиграл, не са били много реалистични. Например, той е играл Аполон и Зевс само като гръцки богове, както и стрелеца от "Хобит" и вампира Дракула.

"Опитвам се да дам 100% на всеки образ, независимо дали е добър или лош, щом е човешко същество, има пластове на характера, има недостатъци, има уникалност и именно това е най-интересният аспект на това да бъдеш човешко същество. Така че, ако искате да създадете резонанс с публиката, трябва да се задълбочите в характера и да откриете друго измерение на злодея."

Еванс рано научава за безкрайните възможности на човешките същества. Произхождайки от малко село с 3000 души в Уелс, той израства, пеейки пред семейството си без страх. На седемнадесет години заминава за Кардиф, столицата на Уелс, за да се учи да пее, а по-късно получава стипендия от Studio Centre в Лондон, където работи с ученици от цял свят, за да усъвършенства певческите и танцовите си умения.

"От 120 ученици аз нямах никакво танцово обучение. В началото изпаднах в паника, но научих, че страхът от неизвестното е естествена емоция, но предизвикателствата на живота имат за цел да ни научат да преодолеем недостатъците си и да станем по-добри".

Момчето от малкия град отвори очите си за света на Лондон, както в професионален план, така и в живота, изучавайки всеки ден балет, джаз, степ, модерни танци и музикален театър. "Всеки ден много се забавлявах, никога няма да забравя тези дни!'' След като завършва, той играе в музикалния театър в продължение на осем години, но започва да усеща, че бъдещето му е мрачно. Ходи от прослушване на прослушване и от представление на представление. Омръзнало му да тича по кастинги, не можел да свърже двата края.

"Не можех да си позволя да изхранвам дори себе си, да не говорим за родителите ми, които остаряваха, така че не можех да продължавам повече така.''

С поговорката "възможността идва при тези, които са готови", или може би това е закъснял подарък от боговете, той се заема с това, което би могло да бъде неговото сбогуване със соловата сцена - ''Small Change'', историята на израстването на едно уелско момче от работническата класа, и животът му се отваря.

"Едва заради този филм хората разбраха, че съм "добър актьор", и след това филмите дойдоха при мен." Той е на 30 години, когато снима първия си филм, ''Small Change''. На 30-годишна възраст е избран за ролята на Аполон и оттогава звездата му разцъфтява, а през 2023 г. пътува чак до Тайпе.

"Дори с талант и способности, всеки се нуждае от платформа, която да го отведе до успеха, и точно тогава срещнах тази възможност", казва скромно той. 

"Актьорите водят много странен начин на живот. Работиш с екипа в продължение на месеци и е трудно да изградиш отношения, но след приключването на филма всички изчезват и може да не ги видиш отново, което е нещо, към което все още се приспособявам след 20 години актьорска дейност."

В края на интервюто следва един съществен въпрос: какво според него е определението за изискан джентълмен в днешно време. След дълга пауза той отговаря:

"В старите времена смятахме, че джентълменът е мъж с мустаци и костюм от туид, който седи край огъня, пуши лула, а в краката му лежи куче. Но в днешно време джентълменът е човек, който знае как да изрази своята уникалност. Светът е съставен от безброй уникални личности. Трябва да откриете истинската си същност, да се чувствате комфортно в нея и след това да я изживеете по един прекрасен и автентичен начин, и само тогава ще бъдете наистина уникални, изключителни и различни.''

След това Люк сочи татуировката на крака си: ''Това е татуировка, която си направих в Тибет, LUGG на санскрит, звучи подобно на името ми Лука, което означава овца. В Уелс нямаме нищо друго освен овце, а аз съм огнен Овен, така че каква по-добра татуировка за мен?''

Виж още