Верен другар и домашен любимец – избор на подходящо куче – част 2

  • Сподели:
Верен другар и домашен любимец – избор на подходящо куче – част 2

Ако сте решили, че кучето е подходящият домашен любимец за вас, поздравления. Хората с кучета обикновено са по-здрави и по-щастливи. Освен това страдат по-малко от депресия, стрес, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и самота, отколкото тези без куче в живота си. Близката връзка с куче може да ви осигури години на защита, приятелство и безусловна любов.

Въпросите, на които трябва задължително да си отговорите, преди да направите първата стъпка към осиновяване и/или взимане на куче:

Какъв вид пространство може да предложите на кучето?
Например, има кучета, които ще се справят добре, ако споделят с вас малко студио, но не всяка порода ще бъде доволна от това.
Ако живеете в апартамент, помислете за по-малки породи, които се адаптират добре към затворени пространства, като френски булдог, кавалерски кинг шпаньол или бостънски териер. От друга страна, ако имате повече пространство (и за предпочитане външна зона, като заден двор или вътрешен двор), по-големи породи с повече енергия, като лабрадори, ретривъри или немски овчарки, също ще бъдат добра опция.

Как изглежда домът ви и как ще бъде възприето кучето от останалите членове на вашето семейство?
Преди да вземете куче е важно да помислите за останалите членове на вашето домакинство. Ако имате деца, определено ще искате да сте сигурни, че новият ви кучешки спътник е добър с тях. Голдън ретривърите и лабрадорите, например, са известни, като страхотни семейни кучета.
Ако вече имате други домашни любимци в дома си, помислете как ще реагират на новия ви кучешки спътник. Спортните породи, като ретривъри и шпаньоли са склонни да имат по-приятелско поведение около котки и други домашни любимци. Териерите, от друга страна, обикновено имат силно желание за плячка, което ги прави по-склонни да преследват вашата котка, ако имате такава.

Колко време ще можете да отделите на своя домашен любимец?
Кучетата са социални животни и процъфтяват в човешкото взаимодействие. Някои породи изискват повече внимание, докато други са по-независими.
Породи като бордър коли, австралийска овчарка и лабрадор ретривър са много общителни и изискват много взаимодействие. От друга страна, дакелите и хрътките са кучета, които обикновено са доста независими и не изискват толкова много внимание (въпреки че се нуждаят от много любов и грижи).

Колко пъти дневно ще имате възможност за разходки?
Помислете за собственото си ниво на активност и интереси. Активните хора, които обичат приключенията на открито, може да предпочетат породи като бордър коли, австралийски овчарки или далматинци. Тези кучета се нуждаят от умствена и физическа стимулация всеки ден, така че трябва да сте в състояние да им ги осигурите. Ако имате по-малко активен начин на живот, потърсете породи, които изискват по-малко активност, като булдог, басет, чихуахуа или ши-цу.

Колко време и усилия сте готови да инвестирате в грижа за козината?
Нуждите от подстригване варират значително при различните породи. Някои кучета изискват редовно четкане, подстригване и къпане, докато други имат козина, която не изисква поддръжка. Късокосместите породи като гончета, пинчери и боксери се нуждаят от много малко по отношение на грижата, докато пуделите и йоркширските териери, може да се нуждаят от повече внимание, както и редовно подстригване.

Внимание: Избягвайте да купувате куче от зоомагазин или онлайн!
Много от тези търговци на дребно получават кучетата си от ''фабрики за развъждане'' на кучета, които третират животните нехуманно. Прекомерното отглеждане и пренаселеността често водят до проблеми със здравето и развитието на техните кученца.

Виж още