Дълга коса след 40: Правилото "не я подстригвай", което помага да расте гъста и здрава

  • Сподели:
Дълга коса след 40: Правилото "не я подстригвай", което помага да расте гъста и здрава

Да имаш коса като на Рапунцел след 40-годишна възраст е трудно предизвикателство, но не е невъзможно. Просто подстригвайте косата си редовно, но без да я скъсявате наистина. Това е доказаното от фризьорите правило за дълга, гъста и здрава коса след 40-годишна възраст.

Да отгледате коса на 40 години и тя да е дълга, силна и здрава не е никак лесно. Наясно съм, че не е лесно да имаш косата на тийнейджър - дълга, блестяща и със здрави, гъсти краища. Особено на етап от живота, когато дължините по биологични причини започват да губят плътност, сила и скорост на растеж.

Винаги, когато ми прави впечатление, че не забелязвам значителен напредък в растежа на косата си, си спомням какво ми обясни преди време дерматологът Давид Сакеда, специалист по трихология в медицинския център "Педро Хаен" в Мадрид. На възраст между 16 и 35 години косата е в златната си възраст и нараства с около един сантиметър на месец. 

От 35-годишна възраст обаче този темп спада до около 0,6-0,8 сантиметра, а от 50-годишна възраст нататък намалява до едва половин сантиметър. Ако към това добавим факта, че скалпът и косата стареят шест пъти по-бързо от кожата, както обяснява Мириам Кеведо, основателка на едноименната испанска марка, специализирана в продукти против стареене, става ясно, че целта за дълга коса след 40-годишна възраст е предизвикателство. Със сигурност трудна, но не и невъзможна мисия.

Подстригването не винаги означава скъсяване
Що се отнася до мен, аз съм изключително внимателна по отношение на овлажняването и реконструктивната грижа за косата, особено след като подчертаните ми дължини страдат от последиците от изсветляването и обичайното използване на преса, маша и др. А както ми обясни фармацевтката Хелена Родеро, термозащитният продукт предпазва само от 50% от уврежданията.

Въпреки това не желаех да подстригвам косата си често, защото всеки път, когато я предлагах на остриетата на ножицата, имах чувството, че отстъпвам от целта си да имам грива като на Рапунцел. Толкова дълго време не ги подстригвах, че когато най-накрая се примирих да го направя, нямах друг избор, освен да ги скъся с два или три пръста, виждайки, че целта ми безнадеждно отстъпва.

Това беше преди да разговарям с Мария Барас, артистичен директор на салон Cheska в Мадрид, и да опитам нейната подстрижка "запечатване на върха", която не променя дължината, но определено е здравословна, ако се прави често. След този положителен опит си обещах, че редовно ще подлагам косата си на този тип подстригване, и оттогава косата ми е не само по-дълга, но и по-здрава. С други думи: превенцията винаги е по-добра от лечението.

Подстригване, което запечатва краищата
Подстригването, което запечатва краищата, се различава от традиционното подстригване по това, че не променя дължината (ако погледнете в пода, има само малко коса, не се виждат никакви кичури), но "запечатва" краищата, за да ги удебели и да позволи на косата да расте по здравословен начин. Барас обикновено го прави "на сухо", т.е. със суха коса - особено в случай на гладки или къдрави дължини - и по щателен начин.

"Това е подстригване, което не засяга формата", обяснява фризьорът. "Става дума за почистване слой по слой, "дезинфекция" на краищата, така че да се приведе влакното на косъма в оптимално състояние. Ако оставите краищата непокрити, уврежданията се разпространяват върху останалата част от косата и дължината като цяло страда.

Ако искате да носите дълга коса, е важно да я подстригвате редовно, но не с цел да я скъсите, а за да я заздравите. Очевидно е, че когато увреждането е сериозно, този метод не е достатъчен и се налага да прибегнете до традиционното подстригване, но ако сте последователни и го спазвате редовно (ежемесечно или на всеки два месеца), той ще се окаже печеливш вариант.

Развенчаване на един мит
Подобно на много други хора и аз израснах с убеждението, че подстригването на краищата ускорява растежа на косата. В действителност, обяснява Барас, подстригването не влияе на скоростта на растежа. "Подстригването на косата не я кара да расте по-бързо, но прави краищата по-дебели. Подстригването само достатъчно укрепва косата и я предпазва от изтъняване. Всъщност, колкото и да овлажнявате краищата и да използвате реконструктивни и възстановителни процедури, единственото нещо, което наистина ги възстановява, е подстригването, което е необходимо, за да се влее сила в косата и тя да расте по-здрава".

Автор: Ана Моралес

Виж още