Мъжките облекла на Сара Бъртън в Alexander McQueen

  • Сподели:
Мъжките облекла на Сара Бъртън в Alexander McQueen

След 13 години отдаденост дизайнерката приключи кариерата си в марката.
Напускането на Сара Бъртън от Alexander McQueen се усети от модните среди още преди прощалното ѝ ревю на Седмицата на модата в Париж на 30 септември. Но далеч отвъд дамските си облекла, дизайнерката преосмисли мъжките гардероби по време на работата си в къщата, което изглеждаше като безкраен романс.

От тринайсетте години, през които тя е творчески директор на марката, е символично, че първата ѝ изцяло авторска колекция е за мъжкия сезон през 2011 г. Преди да поеме най-високия пост в британската марка, Бъртън е дясната ръка на Александър Маккуин, от когото научава основите на шивачеството, които самият той развива като ученик в елегантните ателиета на Saville Row.

По време на "царуването" си в McQueen (тук са валидни монархическите сравнения, които са традиция в Обединеното кралство) Сара Бъртън е направила всичко. Вглеждайки се в улиците или в английската провинция, тя откриваше препратки към класическата литература и изкуство, създавайки лична интерпретация на дендито, която би накарала дори Оскар Уайлд и Бо Брумъл да не спират да се радват на творенията ѝ. Нищо чудно, че кръщава дебютната си колекция "Pomp and Circumstance".

В кариерата на дизайнерката има "само" 13 ревюта на мъжки облекла, в сравнение с други 15 колекции, представени под формата на lookbook - формула, която Бъртън сякаш предпочита през последните години, организирайки последното си лично ревю на мъжки облекла през юни 2018 г. Дори и така, в унисон с вселената на McQueen, тя успя да създаде фантазия както в студиото, така и извън него.

Почитта беше многобройна. От наполеоновата армия и изследванията на Чарлз Дарвин до филмите ноар и психеделичните битници от 60-те години на ХХ век - разказът на дизайнерката ѝ спечели верни последователи, хипнотизирани от нейните неповторими кройки и шевове. За различните поколения наследството на Сара Бъртън се изразява в богатство от детайли и множество чувства.

Нейното модно бъдеще все още е несигурно. Нито дизайнерката, нито McQueen са разкрили следващите си планове, но раздялата е значителна. С пламенното английско влияние начело на марката, Бъртън създаде истории, които са останали в историята.

Актьорът Тимъти Шаламе, облечен в Alexander McQueen, по случай партито на Vanity Fair за 94-та церемония на наградите Оскар 2022 г.

Виж още