Предложението на редактора: има една дума и тя е Chanel

  • Сподели:
Предложението на редактора: има една дума и тя е Chanel

Според уебсайта на Chanel колекцията Ready-to-Wear за пролет-лято 2024 г. е измислена от творческия директор Виржини Виар и представлява "калейдоскоп от жизненост". Вдъхновението на колекцията идва от "авангардна архитектура, графичен туид и флорални бродерии", а сърцето на колекцията са "лежерни и изтънчени силуети".

Виржини Виар провокира представа за френска ваканция - небрежна лятна разходка около гардероба на Chanel, леко вдъхновена от вила Ноайе в Южна Франция. Смисълът е следният: Шанел на Виар е много по-концентриран върху усещането ѝ за житейския опит на младата жена, отколкото върху тематиката. Тази колекция имаше непринуден вид още от самото начало, всички плоски сандали, раздвижени кафтани от туид, бански костюми с качулки, покрити с изкуствени плажни одеяла, и всички видове сложно изработени пижами и дънки, които следваха.

Всяка визия беше придружена от множество аксесоари: слънчеви очила, перли, носени като огърлици или колани, маншети и множество фини златни верижки. Чудно е, че всичко това не изглеждаше като излишък от 80-те години, както Карл Лагерфелд се изрази. Разликата в подхода на Виар към бижутата е, че те са фини, почти оскъдни - по-близо до начина, по който момичетата днес носят "лични" талисмани и сувенири за спомен.

Преди сто години Габриел Шанел е живяла в друга епоха и се е движила в съвсем различни кръгове, но именно тя първа поставя началото на модата да се смесва евтината бижутерия с "истинската". Това е правило: всички пътища в Chanel водят обратно към Коко.

Което ни отвежда до авангардната култура и приятелската група от 20-те години на ХХ век, която Габриел Шанел споделя с Шарл и Мари-Лор Ноайе, богатите меценати, които през 1923 г. поръчват на Робърт Малет-Стивънс да построи ранномодернистичната им вила Ноайе в Ейрес. Мари-Лор е клиент на модната къща на Шанел. Изложбата, посветена на тази колекционерка на изкуства, занаяти и епохални дизайнери, е част от честванията на стогодишнината, които са в разгара си във вилата. Къщата в Ейре отдавна е превърната в център за фестивали на съвременното изкуство. В продължение на почти десетилетие Chanel е основен спонсор на Международния фестивал на модата, фотографията и аксесоарите в Ейре. Карл Лагерфелд става негов артистичен директор през 2015 г., а Виар, която тогава е негова дясна ръка, председателства тазгодишния кръг на модното жури на фестивала за наградата му за начинаещи дизайнери.

Със сигурност нежният поздрав на Виар към страстта на Лагерфелд към фотографията я накара да постави точка на чантите с фотоапарати Chanel сред множеството аксесоари - веднъж той засне фотоесе за Виар. Нейните кубистични градини вдъхновяват шарките на Виар и геометрично стъпаловидните подгъви на полите тип "молив".

Триъгълна изрязана препратка към епохата на Деко намигаше от огърлицата, която Джиджи Хадид носеше, докато се разхождаше в черен пижамен костюм с широки крачоли от ламе. В очите на модните историци това беше малко от 20-те години на миналия век, но и много просто от настоящето.

Пенелопе Крус се отби под дъжда в Париж за ревюто на Chanel. Актрисата е посланик на марката Chanel от 2018 г.

Въпреки проливните дъждове в Париж, 49-годишната актриса от "Ферари" беше заснета в безупречен бял тоалет, докато отиваше на ревюто на Chanel Womenswear Spring/Summer 2024 за Седмицата на модата в заедно с още няколко известни личности, сред които Камила Мороне, Емилия Кларк, Бри Ларсън, Парис Хилтън, Райли Киу, Usher и други. 

Крус изглеждаше безупречно в бял топ с квадратно деколте и дълъг ръкав, със златни мотиви, пришити в стегната формация в краищата на ръкавите и в средната част на топа. Тя го съчета с бяла пола с текстура, закопчана с копчета, и бяла ватирана чанта Chanel. Опушен грим на очите и неутрално розови устни допълваха визията.

Виж още