Полово неутрална мода от Banana Republic

  • Сподели:
Полово неутрална мода от Banana Republic

Banana без притеснение се връща към корените си, като преосмисля архивни модели. Но сега обявява нова ера - затвърждава мястото си на марка на тихия лукс за масите с нова капсула: колекцията Peter Do x Banana Republic.

Питър До се прочу като човека, който стои зад едноименния си лейбъл, станал известен с луксозни и висококачествени продукти, в които на преден план е поставена полезността. В допълнение към това виетнамският дизайнер е и новоназначеният творчески директор на Helmut Lang и представи дебютната си колекция за марката на Седмицата на модата в Ню Йорк през септември тази година. И все пак той намери време да създаде произведения за клиентите на Banana Republic.

"Както при всяко сътрудничество, в началото имах своите колебания. Не правим много колаборации и тази беше първата ни голяма. Спомням си, че като дете ходехме с майка ми в мола и не можехме да си позволим нищо от Banana Republic, но винаги съм искал PD да говори на широката аудитория и да предлага нашите артикули на по-достъпна, демократична цена, така че наистина се съобразихме с това."

За него това сътрудничество е с цел да се направят по-достъпни хубавите неща в живота.

До почерпи вдъхновение от миналото на марката - но не съвсем по същия начин, по който Banana прегръща историята си. Да, той разгледа каталозите и архивите. Но основното, което откри, беше светът на основополагащите елементи на марката. И, разбира се, вкара във всеки дизайн докосването на Питър До. Резултатът? Колекция, която може да се съчетае безпроблемно с всяка от марките, което се доказва от факта, че До избра да дебютира с моделите си Peter Do x Banana Republic на ревюто си за пролет/лято 2024 г. по време на Седмицата на модата в Париж.

За До основният фокус на тази капсула беше да създаде дрехи, които да преобразяват и да са универсални. Фокусът върху универсалността обяснява и защо дизайнерът е избрал да пригоди всяка дреха за унисекс размери. "Желанието ми е хората да се чувстват свободни да носят каквото искат", казва той, преди да добави, че именно това ниво на сарториална свобода се чувства толкова показателно за американската мода днес, която той определя като "основана на реалността с чувство за функционалност".

Функционалността е една от основните ценности на дизайните на До, включително тези за капсулата на Banana Republic. Той обяснява, че когато е правил пробите, много от идеите, довели до утилитарните дизайни, са дошли от въпроса как да ги носим по различни начини. Внасяйки всичко това в тази колекция, дизайнерът се чувства уверен, че се присъединява към марката, когато тя се впуска в ново пътешествие.

Позовавайки се на най-новите си проекти, До мисли за собственото си пътешествие като дизайнер през последните няколко месеца и вижда основната линия, която свързва всичко това.

"Общата нишка е предоставянето на система от решения за хората, за да могат да изразят себе си; да бъдем полезни по някакъв начин, когато става въпрос за ежедневното обличане." 

Верен на престижната, класически ушита естетика на Banana Republic, Питър До използва свои собствени нови варианти на туники, жилетки с пуловер и копчета, като всички те са с елемента на изненада, който феновете на До желаят. В някои от моделите има отпечатана карта на Бруклин. "Тази карта на Banana Republic е била в архива и постоянно се връща", казва базираният в Бруклин До. Но може би най-голямото нещо, което До внася в Banana Republic с тази колаборация, е присъщото усещане за полово неутрално обличане.

"То притежава всички качества и чувствителност на BR, но е филтрирано през призмата на нюйоркската градска среда. Всичко е направено така, че да няма предвид пола. Подходящи са и за двата пола. Сега това е наистина модерното. В тези дрехи има свобода. Никога не искам да отчуждавам или да налагам някакви идеи на хората", казва той.

Разглеждайки снимките от кампанията - или дори дрехите, които се виждат на подиума - може да разпознаете, че те са стилизирани с мисъл за характерната визия на До. 

"Мисля, че стайлингът е важна част от творческия процес в Peter Do и ние подхождаме към колекцията по същия начин", казва той. "Правилото е, че няма правило. Обичам, когато хората публикуват свои снимки с артикули на Peter Do, които носят по различни начини. Мисля, че най-вълнуващата част от това да си дизайнер е да вървиш по улицата и да виждаш как дрехите ти се носят от напълно непознати хора."

Виж още