Психосоматика на модата: как облеклото влияе на кариерното развитие

  • Сподели:
Психосоматика на модата: как облеклото влияе на кариерното развитие

Ако се обличате като стажант, другите и дори вие самите ще ви възприемат като стажант. Разказваме ви какво предлагат модните психолози, за да накарате дрехите си да работят за вас. Златното правило на Доналд Тръмп: "Tрябва да се обличаш за работата, която искаш да имаш, а не за работата, която имаш" вероятно е едно от онези изказвания, в които бившият президент на САЩ наистина знае какво говори. 

Направени са много изследвания за това как подходящото облекло може да повлияе на нашето настроение, самочувствие и увереност. Едно от последните обаче идва с уговорка: оценката на вашия имидж трябва да идва преди всичко от вас. Доброто облекло може да се счита за такова само ако действително се чувствате уверени в него. "Всеки човек е различен и всеки има различна мярка за успех", коментира Каролин Майер, професор по психология на модата в Лондонския колеж по мода. Освен това има още един фактор, който може да работи за или против вас - обстановката. Например костюмът от три части - своеобразен символ на бизнес успеха - може да ви помогне да се чувствате по-уверени, ако ви предстои бизнес презентация пред хора, които са над вас по ранг. Но ако облечете такъв костюм на среща на екипа, стартиращ технологичен стартъп в таванско помещение (където всички носят качулки и дънки), ще се смутите. В психологията този ефект се нарича "познание в анклав". Същността на термина се състои в това, че способностите ни (познанието) пряко зависят от това, което носим. Адам Галински, професор по мениджмънт и администрация в Колумбийското бизнес училище, твърди, че за да има определен образ положителен ефект, човек трябва да придаде на дрехите си някакво символично значение. Именно професор Галински и неговите колеги провеждат първата проверка на тази хипотеза през 2012 г. Експериментът се състоял в следното: на две групи студенти били дадени еднакви тестове за проверка на интелектуалните им способности. На едната от тях били дадени лабораторни престилки, а на другата просто било позволено да решават задачите в обичайните си дрехи. Резултатите показват, че групата, облечена в лабораторни престилки, се справя много по-добре от втората група. Но експериментът не свършва дотук. След това и на двете групи били раздадени бели престилки. На първата група било казано, че дрехите им принадлежат на учени, а на втората група - на художници. Резултатите отново показали, че учениците в престилките на "учените" са изпълнили теста по-бързо и по-добре. Смисълът на експеримента, обобщава професор Галински, е да покаже, че облеклото влияе на начина, по който мислим и функционираме в обществото, но само ако правилно тълкуваме символичното му значение. Правилните дрехи в този случай просто са помогнали да се затвърди този модел.

Ако преведем експеримента на Галински на нашия вечен въпрос "Какво да облека?", ще получим следното: няма значение колко модерно и скъпо е облеклото ви, най-важното е вътрешното усещане, че външният ви вид наистина подхожда на вас и на ситуацията, в която се намирате в конкретния момент.
Как да приложите това към себе си? "Сутрин, преди да отворите гардероба си, помислете какво трябва да свършите днес", предлага Дона Карен, моден психолог в Института за модни технологии в Ню Йорк. В какво настроение сте? Как искате да бъдете възприемани от околните? Ако се чувствате уморени и апатични, може дори да ви е от полза да се облечете малко по-добре. От друга страна, за да облекчите леко товара на напрежението преди предстоящия работен ден, можете да действате малко по-небрежно. "Въпросът е да постигнем някакъв баланс между настроението, облеклото и начина, по който искаме да изглеждаме пред другите", продължава Карен.

Помислете за комфорта
Помислете за материята - тя трябва да е възможно най-приятна за кожата. Помислете за това доколко добре облеклото ви кореспондира със средата, в която се намирате днес. "Да се чувстваш удобно е много важно. В края на краищата целта ви е да изпълните плана си за деня, а не постоянно да мислите какво сте облекли днес", казва Дона Карен. Обърнете внимание на любимите си цветове, при условие че наистина ви подхождат, стилове, марки и изградете основния си гардероб около нещата, които със сигурност ще носите.

Носете дрехи, които ви стоят добре
Очевиден въпрос, но все пак също толкова важен. Безупречен костюм, който не ви стои добре, вече не е безупречен костюм. Качествената кройка и добрият размер са това, което ще ви накара да се чувствате уверени. "Дрехите трябва да ви помагат да се чувствате уверени и себе си", казва Адам Галински. Дрехите ще работят за вас само ако правилно свържете избора си с вашата личност, настроение, лични предпочитания и т.н. Някои хора например могат да бъдат продуктивни, без да стават от леглото, с лаптоп в скута и в любимата си пижама. А някои, напротив, могат да работят и от вкъщи, но преди това задължително вземат душ, оправят се, обличат се официално и след това се захващат за работа. И двата вида работа имат своята правота - най-важното е да разберете кое ви подхожда.

Изпъквайте по правилния начин
Малката черна рокля винаги е добър избор, когато отивате на коктейл, но съществува риск да се слеете с тълпата. Понякога трябва да се откроявате - по добър начин. Например, ако сте на интервю за работа, е важно да ви запомнят. Така че не се страхувайте да носите ярък елемент или интересен стил - при условие, разбира се, че се чувствате уверени в този цвят или стил. Ето още един експеримент за вдъхновение. Учените вече са установили, че хората, които носят червено, винаги се чувстват по-уверени от останалите. По време на един от тестовете, например, една група хора е помолена да формулира впечатленията си за друга група. Както можете да се досетите, някои от членовете на последната група били облечени в червено. В същото време целият смисъл на експеримента се състоял в това, че първата група не виждала какви дрехи носят хората от втората, а оценявала само лицето и начина им на поведение. Така че хората, които носели червено, били оценени като по-уверени и привлекателни. 

Не се страхувайте да се променяте
В рекламните кампании на най-различни марки често се използват фрази като "вечна класика", "вечни стилове", "винаги модерен нюанс". "Но това не е вярно", казва Адам Галински, "времената се променят, стиловете също. И трябва да умеете да го възприемате правилно. Винаги преценявайте всеки елемент от гардероба си от гледна точка на неговата актуалност и съответствие с епохата, в която живеете сега.''

Обличайте се за случая
Чувството за увереност, което се поражда от облеклото, зависи от много променливи: от настроението ви, ситуацията, нормите на обществото и дори от ролята, която играете на дадено събитие. Винаги правете паралел със сватбата - няма такова нещо като универсален тоалет. Булката ще се облече в едно, шаферката - в друго, майката на младоженеца - в трето, а домакинът - в четвърто. "В каквато и ситуация да попаднете, трябва да умеете да играете по правилата. Това се отнася за всичко - от поведението до имиджа ви", смята Каролин Майер, "най-малкото усещане, че не сте в дрескода, ще ви накара да се почувствате неудобно".

Не се обличайте според възрастта си
Точно така. Всъщност това дори не е нагласата на антиейдж адептите, а на психолозите, които съветват да се обличате "така, както се чувствате", а не "така, както изисква възрастта ви". Най-вероятно вие самите няма да се чувствате комфортно в едно и също облекло през 20-те, 30-те, 40-те и 50-те си години. Но ако искате да носите мини поли и на 50 години, не се отказвайте. Ако наистина харесвате всичко в себе си, другите ще го забележат.

Опитайте се да създадете своята ''униформа'' 
Поне като експеримент. Този подход помага например на Марк Зукърбърг (той носи сива тениска) и Барак Обама (той носи само сиви или сини костюми). Смисълът на подобна практика е, че носенето на едни и същи дрехи ще ви избави от сутрешните дилеми "какво да облека" и ще освободи мозъка ви от ненужни задачи в полза на по-съществени. "Винаги се опитвам да намаля броя на решенията, които трябва да вземам - казва например бившият президент на САЩ Барак Обама пред списание Vanity Fair през 2012 г. - Никога не губя време в колебания какво да закусвам или какво да облека. Имам достатъчно неща, за които да се тревожа.'' 

Виж още