Ralph Lauren и онази чиста американска носталгия

  • Сподели:
Ralph Lauren и онази чиста американска носталгия

През последните години и с възхода на социалните мрежи модните ревюта се превърнаха в синоним на широк спектакъл. Погледнете само дефилетата на някоя от големите европейски марки, със сложни и скъпи декори, специално построени шатри, които могат да поберат стотици гости, и хиляди фенове, чакащи отвън появата на знаменитостите. Ралф Лорън не искаше тази суета за представянето на колекцията си.

Вместо това дизайнерът погледна навътре в себе си, за да организира нещо малко по-особено, но не по-малко въздействащо: той покани стотина гости в дизайнерското си студио, девет етажа над Медисън Авеню. Там публиката включваше звезди като Глен Клоуз, Кери Уошингтън, Джесика Честейн, Морган Спектър и Хана Айнбиндер.
Ревюто в салонния стил - конструирано така, че да напомня за подобен подиум, който дизайнерът организира за първото си ревю на дамски дрехи през 1972 г., също в тогавашното си студио - въздейства спокойно, но и затрогващо.

"Исках нещо по-интимно. Винаги правя това, в което вярвам и това, което чувствам като правилно", каза 84-годишният Лорън пред CNN по време на вечерята състояла се в The Polo Bar, в Манхатън, който компанията му откри през 2015 г.  

Склонността на Лорън към вдъхновените от Запада дрехи датира от десетилетия и показва, че марките, които сега се впускат в каубойската тенденция (Balmain), най-накрая догонват неговите напредничави идеи. Изобилстваха пухкави пончота с ресни и масивни каубойски катарами, които пренесоха Аспен в Горен Ийст Сайд, а пачуърк бродериите придадоха текстура на ежедневните якета. Друг крайъгълен камък за марката е старият холивудски блясък, от който Ралф никога не се е отдръпвал, внасяйки усета си за драматизъм и лекота в роклите с наклонена кройка от богати коприни в цвят на рози.

Супермоделът Кристи Търлингтън мина първа по подиума. Тя носеше кашмирено палто, панталони и ботуши, издържани в блед сивкав нюанс. Той даде тон на цветовата гама от богати неутрални, сдържани цветове, които преобладаваха през цялото време. В колекцията нямаше ярки тонове - по-скоро палитрата беше пречистена чрез сиво-кафяви и сребристи цветове.

Анок Яй закри ревюто в златисто-сива рокля с огърлица и кафява каубойска шапка за завършек.

Дрехите на Ралф Лорън никога няма да ви накарат да пожертвате комфорта си, дори и в най-острите кройки, защото той знае, че клиентът му се нуждае от мода без суета, от елегантност без строгост и от дрехи, които надхвърлят сезоните. Ето защо Ралф е човек, който има късмета да се доближи до дрехите по такъв интимен начин, при който те наистина говорят сами за себе си. По начин, който малцина могат да направят - и по начин, който Лорън е овладял и усъвършенствал през годините.

На въпроса зададен от CNN, какво най-много резонира с Ралф Лорън в наши дни, дизайнерът отговори с мъдростта на повече от петдесет години в бизнеса: "безвремие".

Виж още