Джесика Честейн като диско дива в Elie Saab

  • Сподели:
Джесика Честейн като диско дива в Elie Saab

Джесика Честейн беше гост на събитието на наградите Breakthrough Prize, провело се в Музея на филмовата академия в Лос Анджелис.

Американската актриса и продуцент блестеше в лилав гащеризон на ливанския дизайнер Elie Saab на церемонията по връчването на годишните награди в областта на науката. Стилистът на знаменитостите Елизабет Стюарт завърши визията на Честейн с ефектно колие от бижута Damiani.

Умението на Джесика Честейн да привлича вниманието и да излъчва елегантност я превърна в истинска икона. А последната ѝ поява на червения килим само затвърди възхищението ми от безупречния ѝ моден усет.

Церемонията по връчването на наградите Breakthrough Prize е посветена на светила в областта на науката и математиката.

Науката и попкултурата се възприемат като различни светове. Но Наградата за пробив има мисия да ги обедини. Най-голямата награда за наука в света, която всяка година присъжда поне пет награди на стойност 3 млн. долара за значителен принос във физиката, науките за живота и математиката, привлича учени в орбитата на най-големите холивудски звезди.

Основана през 2012 г. от Сергей Брин (съосновател на Google), Марк Зукърбърг (основател на Facebook), Присила Чан (съосновател на Chan Zuckerberg Initiative), Джулия и Юрий Милнър (технологични инвеститори и филантропи в областта на науката) и Ан Войчицки (съосновател на 23andMe), наградата Breakthrough Prize отбелязва постиженията във фундаменталната наука - с надеждата да повиши популярността на великите учени в попкултурата, да вдъхнови обществеността и да мотивира повече млади хора да се занимават с наука. Като част от тази мисия наградата също така отличава по един ученик от гимназия годишно в рамките на Breakthrough Junior Challenge - глобален конкурс за научно видео за ученици на възраст 13-18 години.

От основаването си бляскавата церемония, изпълнена със звезди, остави традиционните научни награди в сянка, като си спечели репутацията на "Оскарите на науката" благодарение на впечатляващите си производствени стойности и големите таланти, които присъстват, и генерира милиарди медийни впечатления по целия свят. Кристен Бел, Вин Дизел, Гал Гадот, Кейт Хъдсън, Крис Пайн, Лупита Ньонго, Фарел Уилямс, Джон Леджънд, Лайънъл Ричи са само част от водещите и изпълнителите, които са присъствали на събитието през изминалите години.

Това е десетата церемония по връчване на наградата за пробив и знаковият момент бе отбелязан със стил на 13 април в Музея на филмовата академия в Лос Анджелис. Водещ на церемонията беше актьорът и комик Джеймс Кордън, а сред звездите пред публиката, която освен с учените се похвали и с най-големите световни спортисти, холивудски знаменитости, музиканти и предприемачи присъстваха Робърт Дауни младши, Ким Кардашиян, Алиша Кийс, Винъс Уилямс, Мишел Йео, Бри Ларсън, Кейти Пери, Орландо Блум, Брадли Купър, Марго Роби и Джесика Честейн. Бляскавото шоу през 2024 г. е продуцирано от Vanity Fair и Don Mischer Productions, чието дело са Оскарите, наградите Еми, откриването на Олимпийските игри и полувремето на Супербоул.

Всяка година лауреатите на наградата за пробив се избират за изключителен принос към човешкото познание - включително човешката биология и болести като рак, Паркинсон и Алцхаймер. Сред лауреатите тази година са 11 носители на наградите за пробив в науките за живота, фундаменталната физика и математиката на стойност 3 милиона долара; 12 физици и математици в началото на кариерата си; както и три награди "Нови граници" на Мариам Мирзахани, с които се отличават млади жени математици. Лауреатите на наградата за наука за живота Карл Х. Джун и Мишел Саделин създадоха Т-клетки - ключови участници в имунната система на организма - които да могат да разпознават раковите клетки на отделните пациенти, създавайки високоефективно лечение срещу течни видове рак, включително някои агресивни левкемии. Работата на тези учени се оказва трансформираща: туморите на някои пациенти са напълно изкоренени, без да се върнат дори години след лечението.

Сред другите лауреати в областта на науките за живота са Демис Хасабис и Джон Джъмпър за разработването на революционната AlphaFold - система за машинно обучение, която точно предсказва структурата на протеините - един от най-трудните за разрешаване пъзели в цялата биология; Томас Гасер, Елън Сидрански, Андрю Сингълтън и Ричард Юл, които откриват най-често срещаните генетични причини и ключови механизми на болестта на Паркинсон; и Сабина Хадида, Пол Негулеску и Фредрик Ван Гур, които изобретиха животопроменящи методи за лечение на муковисцидоза, създавайки лекарства, които са насочени към основната причина за смъртоносната болест и значително подобряват качеството и продължителността на живота на хората, живеещи с това заболяване.

В областта на фундаменталната физика награди получиха д-р Хидетоши Катори и д-р Джун Йе, които създадоха атомни часовници с такава точност, че ще загубят по-малко от секунда за 15 милиарда години; както и Джон Карди и Александър Замолодчиков за задълбочен принос към статистическата физика и квантовата теория на полето. Тяхната работа се простира от физиката на частиците до магнитните и свръхпроводящите материали и дори черните дупки.

В областта на математиката Саймън Брендл бе отличен за постиженията си в диференциалната геометрия - област, която използва инструментите на смятането за изучаване на гладки повърхности и пространства. Много от неговите резултати се отнасят до многообразия в по-големи измерения.

Виж още