Как сами да си помогнем, когато имаме пристъп на паник атака 

  • Сподели:
Как сами да си помогнем, когато имаме пристъп на паник атака 

Всеки пети човек по света страда от психологически стрес, отключващ така кошмарните и плашещи паник атаки. Обикновено симптомите при тях включват замаяност, сърцебиене, изтръпване на крайниците, студени вълни преминаващи през тялото и най-страшното усещане, че може би всеки момент ще умрем. Напрегнатият начин на живот е един от факторите, които отключват паник атаките. Тревожните мисли идват в нашето съзнание под формата на мащабно самовнушение, което ни кара да се чувстваме изгубени и така, сякаш всеки момент ще получим сърдечен пристъп или пък ще умрем.
В действителност тези психологически атаки не са толкова страшни, колкото изглеждат от погледа на човек, който страда от тях, тъй като нямат никаква сила да влияят директно, нито на психологическото, нито пък на физическото ни здраве, защото паник атаките са отключени негативни мисли свързани с подсъзнателни страхове, които са подхранени от нашето самовнушение и за момент са взели превеса над усещането ни за реалност и илюзия.

Човек, преминаващ през този страшен кошмар, усеща, че е попаднал в омагьосан лабиринт, от който не може да излезе, тъй като паник атаките могат да се отключат в най-неочакваните за нас моменти и да ни накарат да изгубим бързо представа за истинската реалност.
Усещането при получаване на подобен тип силна тревожност, контролираща съзнанието ни е много подобно на чувството за неопределен страх от това, че не можем да контролираме ситуацията и че всеки момент ще се случи нещо ужасно с нас. Човек, който не е преминал по този път, не би могъл да разбере, всъщност колко кошмарно се чувстват хората страдащи от паник атаки, които са попаднали в този лабиринт, облечен от негативни мисли и от който в действителност не биха успели да излязат, ако не потърсят професионална помощ или просто не променят нагласата си. За да излезем от този ад можем да прибегнем до хомеопатия, йога, медитация и прочистване на вредните мисли. 

Най-ефективният начин е да не се подаваме на натрапчивите мисли, вместо това, когато усетим, че започваме да изпадаме в силна тревожност, можем бързо да заменим страшните мисли с такива, които предизвикват щастие и успокоение в нас. Дишането при подобни пристъпи също е от съществено значение за по-бързото преминаване на паник атаките, затова трябва да се постараем да успокоим пулса си и да вдишаме дълбоко, докато броим до 10, след което да издишаме още по-спокойно, докато броим до 12. Броенето ще ни помогне да отклоним вниманието си от тревожността и да спрем процеса на атаката, като насочим вниманието си върху нещо по-различно от обладалите ни в момента психологически страхове. Освен броенето, можем да затворим за секунда очи и да върнем някой прекрасен спомен в съзнанието си, така ще можем да отклоним страха и да стопираме симптомите на паник атаките.

Ако се намирате навън сред хора, първото и най-важно, е да овладеете този неприятен момент, като не изпадате в излишна паника и не се поддавате на страховитите мисли, че може да се случи нещо ужасяващо с вас, свързано с мисълта за инфаркт или смърт. 
Има много начини, чрез които можем да се отървем от тази безизходица и да живеем нормално без страха, че нещо ужасяващо ще отнеме възможността ни да съществуваме. В днешно време хората страдащи от подобен тип психологически атаки се увеличава, като най-големите виновници за това се коренят, именно в натрапчивите мисли, ненужните самовнушения и страховете, които бързо взимат превес над реалността. 
Винаги има начин да преодолеем своите страхове и да се отървем от паник атаките, а най-сигурният от тях е, да променим подхода, да се заредим с положителна енергия и да осъзнаем, че до този момент никой не е умрял от паник атаки. 

Виж още