Три съвета, които ще ви помогнат да излезете от рутината и да заредите наново силите си 

  • Сподели:
Три съвета, които ще ви помогнат да излезете от рутината и да заредите наново силите си 

Все по-често ни се налага да ангажираме вниманието си с безброй много неща, които отнемат енергията ни и ни карат да се чувстваме не на мястото си - напълно изгубени. Колкото повече рутинни дейности извършаваме ежедневно ние програмираме съзнанието си бързо да се адаптира и да не се отклонява от поставените задачи, но тук най-важното, което не правим, всъщност е да програмираме и време за почивка, в което можем да презаредим силите си и тази ''сива рутина'' да спре да ни изглежда толкова мрачна и всепоглъщаща. 

Ден след ден задачите не спират, а ние се чувстваме все по-отегчени, мрачни и без никаква енергия може би, защото не правилно програмираме своето съзнание към по-бързото игнориране на дейностите, но за сметка на онова зрънце щастие, което би следвало да ни донесат те. Независимо с какво се занимаваме, дали са обичайните домакински задачи или пък работни дейности, на първо място, ние трябва да внимаваме да не попадаме в тази мрачна рутина, защото в огромен процент от случаите тя може да доведе към нас една силна емоционална и социална изолираност, както и депресии. Затова трябва да прочетем важните правила, които да спазваме и които ще ви гарантират едно много по-активно, но пък не толкова безлично ежедневие, в което ще имаме възможността, вършейки обичайните си задачи, да се наслаждаваме и на живота си. 

1. Много е просто ако искаме да се чувстваме добре с това, което правим, трябва да обичаме своята работа или пък да не вършим дейностите си, защото така се налага. Понякога изгубени в хилядите ангажименти ние напълно забравяме за това старо детско усещане, в което сме се чувствали свободни да препускаме безцелно без да се съобразяваме с другите хора и без никой да стои над главата ни и да следва как изпълняваме задълженията си. Всъщност разковничето тук е да вкараме доза желание или пък любов към това, което се налага да правим, тогава и самата дейност няма да ни изглежда чак толкова сива и скучна и ще можем много по-бързо да отметнем належащите задачи, след което ще можем да отделим време за собствените си нужди или пък заслужена почивка.

2. Рутината много често изсмуква всичките ни сили и ни кара да се чувстваме завързани за това, което правим, без възможност да се откъснем и да заредим силите си за да можем занапред да вършим своите дейности без да ги превръщаме в скучни занимания, а по-скоро в нещо, което ни обогатява и ни помага да се развиваме. Тук е важно да отбележим, че ако искаме да променим нещо в своето ежедневие и да не се чувстваме толкова изгубени и уморени, трябва задължително да редуваме част от дейностите, които смятаме за ''изхабяващи'', с такива, които ни зареждат както психологически, така и емоционално.

3. Откъснете се от рутината, чрез следните помощници – хубава книга, приятна музика, разговор с приятел, разходка в парка или пък любимо хоби. Ако не можете да се откъснете от скучната рутина, ще дойде момент, в който тя ще ви завладее и тогава ще попаднете в дълбока депресия съжалявайки за това, че не сте успели да промените нещата навреме. Затова още сега намерете начин, чрез който да се откъсвате, дори и само психологически от натоварената рутина, например докато вършите дадена дейност мисловно се пренесете на друго красиво и зареждащо място или пък организирайте отново мисловно лятната почивка и си представете места, които искате да посетите. По този начин ще можете да ангажирате вниманието си с по-приятни мисли, които ще ви помогнат да се почувствате отново заредени с енергия и хубави емоции.

Виж още