Как да преборим простудните заболявания с помощта на билките риган и розмарин

  • Сподели:
Как да преборим простудните заболявания с помощта на билките риган и розмарин

От древни времена природните билки са били използвани за лечебни средства, чрез които хората са лекували редица заболявания. В днешно време повечето от нас възприемат ригана и розмарина по-скоро като кулинарни подправки, с които да придадем вкус на своите ястия, но всъщност тяхното предназначение преди години е било много по-различно, тъй като и двете растения са се използвали масово за повишаване на имунната система и лечение на респираторни заболявания.

Риган
Риганът е растение, което обитава горите и каменистите местности. Това специално растение съдържа различни видове полезни елементи и вещества, като – провитамин А, етерично масло, аскорбинова киселина, флавоноиди, дъбилни вещества, фибри, протеини, витамините В3 и В4, както и още много други съставки, които са изключително полезни за човешкия организъм.

Лечебните му свойства се наблюдават при различни видове неразположения и заболявания, като например при проблеми с черния дроб, невроза, безапетитие, диабет, подут стомах, язва, безсъние, анемия, мигрена и при респираторни заболявания, като гнойна ангина, астма, бронхит. Риганът е изключително полезен и за защита срещу различни видове инфекции и сезонни вируси. Чаят от риган е много полезен за убиване на микробите и прочистване на целия организъм. Той има силно болкоуспокояващо действие и това е причината да действа положително върху на цялата дихателна и нервна система. 

Розмарин
В България розмаринът е познат още и като Бабин косъм, който може да бъде открит в почти всяка градина пред къщата. Най-полезните вещества крие в листата си, като те съдържат – желязо, калций, витамин С, магнезий, танини, флавоноиди, етерично масло и други.

Розмаринът има болкоуспокояващ, противовъзпалителен, ободряващ и имунно-стимулиращ ефект, точно това е и причината да бъде толкова полезен при – умора, анемия, отворени рани, проблеми с бъбреците, кожни заболявания, грип и различни видове вирусни инфекции. Розмаринът има много благотворно въздействие върху целия човешки организъм като го укрепва, изчиства и спомага за бързото заздравяване и изчистване на кожата.