Вълшебните ползи от консумацията на коприва

  • Сподели:
Вълшебните ползи от консумацията на коприва

Копривата би могла да се намери почти навсякъде в България, като предимно местата, които обитава, са край влажни местности, около пътищата и реките. Нейните най-полезни части се намират в корените и листата, които притежават и лековитите вълшебни свойства. Копривата е източник на много полезни съставки като – желязо, витамин К и В2, органични киселини и т.н. 

Това вълшебно растение действа противовъзпалително, имуностимулиращо, бързо заздравяващо отворени рани, обезболяващо, подсилващо черния дроб, бъбреците и жлъчката. Копривата действа още стимулиращо обмяната на вещества и същевременно прочистващо човешкия организъм от вредните токсини.

Ползите от консумацията на коприва са безброй много и това растение действа лечебно при редица заболявания, като например – диабет, липса на апетит, трудно зарастващи рани, кожни заболявания, за подхранване и сгъстяване на косата, както и при болки в ставите. 
Копривата действа като цяр за всякакъв вид заболявания, благодарение на нейните вълшебни съставки, тя е изключително полезна за повишаване на имунитета, а поради високото си съдържание на желязо тя притежава способността да пречиства кръвта.

Няколко домашни отвари от коприва

Домашна отвара за сгъстяване на косата
Накисваме 500 грама коприва в 1 л вряща вода, като оставяме копривата да поври около 15 минути, след което прецеждаме, охлаждаме и измиваме косата с тази отвара. След като сме я измили с отварата от коприва не е нужно да нанасяме шампоан, за повече мекота можем да нанесем подхранваща маска и после да отмием. 

Домашна отвара при анемия, диабет и стомашни проблеми
За направата на тази домашна отвара бихме могли да използваме и сушена коприва. В 1 л вряща вода добавяме около 4 с л сушена коприва, изчакваме около 10 минути да поври, след което прецеждаме, охлаждаме и консумираме всяка сутрин преди хранене по 100 мл от тази вълшебна течност.

Домашна отвара при отворени рани
Отново запарваме около 300 грама коприва в 800 мл вряща вода изчакваме около 10 минути да поври, след което прецеждаме, охлаждаме и с помощта на чиста кърпа или марля нанасяме върху болното място.

Виж още