Как протича депресията при жените – симптоми и лечение

  • Сподели:
Как протича депресията при жените – симптоми и лечение

Обикновено депресията при жените е свързана с усещането за безпомощност, тъга и духовна празнота. Всички тези емоционални състояния могат директно да се отразят върху социалния живот, физическото здраве, кариерата и самочувствието при жените, които са изпаднали в подобна психологическа дупка. Когато почувстваме тези симптоми трябва да знаем, че не сме сами и можем да се справим с този неприятен период, през който преминаваме, единственото което трябва да направим, е да не се страхуваме да споделим своите тревоги с близките, както и да не се отпускаме и предаваме пред тревожността и отчаянието. Депресията при жените се свързва още и с пълна липса на енергия, концентрация и мотивация, които карат жените да се чувстват изключително уморени, като това тяхно състояние директно може да стопира ежедневните им дейности.

Симптоми на депресия
Усещане за безпомощност - Това неприятно усещане ни кара да се чувстваме на предела на силите си, така сякаш всичко около нас се е сринало и няма никакви шансове да се оправи. 
Засилен апетит – Нервното безпокойство и психологическото напрежение често ни кара да посягаме към вредните и силно калорични харни, чрез които се опитваме да претъпим усещането за тъга и мрачност. Но по този начин ние не само, че не можем да се почувстваме по-добре от безсмисленото количество храна, което сме поели, а и успяваме да качим бързо излишни килограми. 

Промени в настроението – Обикновено тези промени са свързани с постоянни изблици на умора, възбуда, гняв и липса на енергия. 
Безсъние или двойна доза сън – В единия случай жената се нуждае от много време прекарано в сън, въпреки това след събуждането си, тя отново се чувства уморена. В другия случай жената не може да си вземе нужните часове сън и страда от безсъние, което ѝ пречи да си набави нужната почивка. 
Физически болки – Обикновено физическото неразположение при депресия, обхваща различни видове спазми, главоболие, подуване на корема и напрежение в гърдите. 

Натрапчиви мисли – Тези мисли най-често са свързани с нежеланието да поемем отговорност и желанието ни да се скрием от целия свят.
Самокритика – Тази мрачност винаги е насочена към нашите собствени недостатъци и грешки, придружена от постоянното усещане за безполезност и чувство за вина, затова, че животът ни не се е развил по начина, по който сме искали. 

Липса на концентрация и трудно взимане на решения свързани със силно безпокойство и постоянното усещане, че не правим нещата правилно.
Обикновено едни от първите симптоми при женската депресия са свързани с - увеличаване на апетита, над 9 часа сън, промени в настроението и последващото бързо надаване на теглото. Според направено проучване жените изпитват в по-висока степен състоянието на депресия и тревожност отколкото мъжете, като това различие при половете се дължи обикновено на хормонални, социални и биологични фактори. Има няколко вида депресия при жените като например - предменструален синдром, депресия свързана със загуба или раздяла, следродилна депресия, както и депресия дължаща се на голямото количество стрес, на който е била подложена жената през последните няколко месеца.

Няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с депресията:

Потърсете подкрепа от близки хора 
Това е един от най-добрите начини, чрез които може да излезете от тази черна дупка. Всъщност подкрепата и любовта, която чувстваме от най-близките си хора е способна напълно да промени светогледа и да ни накара да видим живота си по един много по-различен и красив начин. Тук е важно да отбележим, че не трябва да пренебрегваме тези важни връзки с любимите ни хора, защото чрез тях бихме могли да се справим много по-бързо с трудните етапи, през които преминаваме и да продължим много по-силни и заредени с енергия напред към целите си. Потърсете подкрепа в човек до когото се чувствате сигурни, споделете своите тревоги и се възползвайте от това емоционално прочистване, от което се нуждаете в момента. 

Впуснете се в нови приключения 
В моментите на депресия обикновено се чувстваме ''зазидани'' на едно място и без желание да правим каквото и да е било. Но един от най-ефикасните начини да преминем по-бързо през този етап от живота си, е да се впуснем в социални дейности, които ще ни помогнат да насочим вниманието си към нещо по-различно от това да се самосъжаляваме.

Повече разходки и спорт 
Разходките ще ни помогнат да съберем мислите си и да прочистим съзнанието си от негативността, а спортът ще кали нашата воля да се впуснем в нови предизвикателства, затова е важно да се насочим към някакъв любим спорт или занимание, което ще може да изхвърли мрачността от съзнанието ни и да ни зареди с допълнителна енергия. 

Опитайте се да насочите вниманието си върху хората, които в момента имат нужда от вас
По този начин ще можете за момент да се откъснете от своите натоварващи мисли и да насочите действията си към това да бъдете полезни на другите и по този начин да се почувствате доволни от себе си. 

Създайте си режим с осем часов сън 
Режимът на хранене както и на сън са много важни затова по-бързо да излезем от това състояние. Не трябва да взимаме нито повече, нито по-малко часове сън, защото депресията може да се отключи, както от липса на сън, така и от обратното. 

Работете върху стреса 
Постарайте се да изолирате стреса и да се концентрирате върху детайлите без да се налага да се вкопчвате в проблемите и да живеете за тях, вместо за себе си. Всеки проблем има своето решение, затова се отърсете от напрежението и създайте програма, чрез която може да вършите своите дейности по важност, като изолирате стреса и се наслаждавате на всеки момент от своя живот.