Вместо цигарен дим - вдишайте живот

  • Сподели:
Вместо цигарен дим - вдишайте живот

Безброй много хора по целия свят се опитват да се откажат от тютюнопушенето, но тази задача за повечето тях се оказва непосилна. Едни от най-добрите методи за отказване на цигарите се крият в йогистките упражнения, които каляват не само тялото и ума ни, но и волята ни.

Когато започнете да правите упражненията, имайте предвид, че при дългогодишните пушачи в началото може да се появи виене на свят, поради постъпването на голямо количество кислород в мозъка. Но не се притеснявайте, защото тези симптоми бързо ще изчезнат, веднага щом организмът ви свикне с тази рутина за прочистване. 

Прочистващо дишане
Седнете на земята по турски, като внимавате гърбът да бъде напълно изправен. Чрез издуване на корема вдишайте през носа толкова въздух, колкото можете да поемете за 2 секунди, после приберете рязко корема навътре, така че поетият въздух да бъде изгонен през ноздрите. Тук е важно да отбележим, че и вдишването и издишването се изпълняват силно и шумно. Можете да повторите това упражнение десет пъти. 

Охлаждащо дишане
Отново седнете на земята в поза по турски с изправен гръбначен стълб. Изплезете езика напред и оформете в него канал по средата. Вдишайте със съскащ звук през този канал, докато изпълните дробовете си с въздух. Задръжте дъха си за около 5 секунди и издишайте през носа. Тук не е нужно да дишате силово, по-скоро трябва да дишате бавно и равномерно. Направете пет повторения от това упражнение.

Дълбоко и успокояващо дишане
Седнете по турски с изправен гръбнак. Упражнението изисква да вдишвате и издишвате само през носа. Вдишайте, като издувате максимално корема напред за да напълните с въздух долните части на белите дробове. След което разширете ребрата и издуйте гръдния кош за да се изпълнят с въздух средните части на белите дробове и накрая повдигнете раменете и ключиците, за да нахлуе въздух във върховете на белите дробове. Задръжте въздуха колкото можете, след което го изкарайте навън, но без никакво напрежение. Това упражнение трябва да се изпълнява леко и плавно, без никакво напрежение и преходи между вдишванията и издишванията.

Виж още