Kакво представлява "ефектът на бабата" и как да определим продължителността на живота си

  • Сподели:
Kакво представлява "ефектът на бабата" и как да определим продължителността на живота си

Какво е остаряването? Какви са разликите между хронологичната, биологичната и епигенетичната възраст? И възможно ли е да разберем колко години ни остават да живеем? На тези въпроси отговаря Юлия Юсипова, лекар и ректор на Европейския университет по дълголетие, в книгата си "Пътна карта за дълголетие", откъс от която публикуваме.

В един прохладен пролетен московски ден през 2009 г. вървях с бърза крачка от метростанция "Кропоткинска" до Дома на учените, за да присъствам на лекция на един от най-загадъчните изследователи по онова време. Той носеше дълга брада, беше от Холандия, работеше в Кеймбридж и стана известен с това, че използва значителното си наследство, за да създаде фондация "Метусала" за борба със стареенето. Това беше много екстравагантно решение за деветдесетте години на миналия век. Още тогава прочетох книгата му, издадена от самиздат (да, да, времето беше малко по-различно). Разбира се, тя смесваше научна фантастика с тънка концепция за борба със стареенето, но идеите бяха лесни за възприемане и исках да ги следвам.
Това беше първото посещение на Обри ди Грей в Русия и лекцията беше историческа и вдъхновяваща. Изглеждаше, че стареенето е на път да приключи и най-голямата досада в живота ще бъде победена.

Гликирането е процес на свързване на протеинова молекула и захар, причиняващ много страдания на жените от почти всички възрасти и печелещ огромни суми в козметичната бизнес индустрия. Така че една от теориите на Ди Грей за разрушаване на кръстосаното свързване между захарта и протеините в кожата беше да се заеме абсолютно сериозно с намирането на специфични бактерии в гробището. В края на краищата, това със сигурност е мястото, където всичко се разгражда, и книгата дори включва описание на начина, по който се търсят тези бактерии. Да, геронтологията е рокендрол в науката, трябва да измислиш оригинален вариант, който не е използван досега, да го внедриш и да започнеш да го прилагаш, получавайки зашеметяващи резултати. Това е място за свободолюбиви, енергични и будно мислещи хора от цял свят. Честно ще кажа, че никъде другаде, освен в тази област, не съм срещала по-интелигентни, оригинални, нестандартни хора, обсебени от една идея, която ги завладява напълно.

Какво е остаряването?

Представете си, че дори определенията за стареене са многобройни. Тук ще дам няколко, защото всяко от тях по свой начин точно определя даденостите на това явление.

Владимир Фролкис: стареенето е сложен процес!
"Стареенето е многопричинен деструктивен процес, причинен от комплекс от регулатори и стохастични фактори и обусловен от генетично обусловената биологична организация на живата система".

Това определение е отзвук както на стохастичната теория за "сривовете", които се натрупват през живота, така и на генетичната предопределеност на дисбалансите в различни системи. Отбелязва се и значението на баланса на регулаторните системи.

Ян Вайг и Юшин Су: ефектът на бабата и дълголетието.
"Стареенето е загуба на жизненост, която се проявява след достигане на пика на възпроизводството."

Трудно е да се спори с това определение, защото то отразява друг важен аспект на стареенето: еволюционния. Бездушните сили на еволюцията са работили усилено през всичките тези хилядолетия, за да подобрят адаптивността на следващите поколения към бързо променящите се условия на околната среда, и изобщо не са се интересували от индивидите, които са оставили потомство. С изключение на едно забавно явление, наречено "ефектът на бабата", което е описано в няколко статии.

През 80-те години на миналия век Кристен Хоукс и Джеймс О'Конъл изследват ловците-събирачи от племето хадза. Те забелязали, че по-възрастните жени в общността били доста заети - събирали грудки и друга храна за внуците си. Хадза са известни с това, че дневният им прием на фибри далеч надхвърля този на съвременните хора. Хоукс създава "хипотезата за бабата", която предполага, че продължителността на живота на хората също е еволюирала. За да осигурят оцеляването на потомството, жените след климактериума са развили еволюционна адаптация, която се е утвърдила с поколенията. Заради грижите за по-младото поколение преживяемостта на потомството е била по-висока при тези, които са били подкрепяни от баби.

Жизнерадостните и грижовни баби освобождават дъщерите си от работа и е важно да се вземе предвид това, тъй като редица публикации сочат, че тъщите са тези, които влияят върху броя на децата в една двойка. Увеличавали се както броят на оставените потомци, така и преживяемостта на индивидите. Теорията гласи, че в ранните години на нашата еволюция по-възрастните жени са помагали за събирането на храна за потомството на своите деца. По този начин те са облекчавали дъщерите си, за да могат да имат повече деца. По този начин най-приспособилите се към еволюцията баби имат повече внуци, на които предават своите гени, насърчаващи дълголетието.
Теорията обаче среща и редица възражения, а в отговор е разработен математически модел, който доказва, че за по-малко от 60 000 години предимството на поколенията с баба дава удвояване на човешкото дълголетие.

Между другото, ''ефектът на бабата'' се наблюдава и при китовете, известни с високата си продължителност на живота.

Владислав Баранов: всичко е свързано с увреждането на гените!
 "Стареенето е прогресивно с възрастта нарушение на функционалната активност на гените".

Това определение отразява друго важно явление, което се наблюдава с възрастта: нестабилност на гените, нарушение на метилирането (ще поговорим повече за това какво представлява метилирането) и като следствие - активиране на патологични гени и блокиране на гени, отговорни например за проследяване на образуването на ракови клетки.

Алексей Москалев: сложният процес на натрупване на грешки и провал на регулаторните системи.
"Стареенето е резултат от деструктивното въздействие на метаболитните грешки и външните стресови фактори върху индивидуалното развитие на организма, изразяващо се в компенсаторна хиперфункция и отказ на системите за поддържане на хомеостазата (от молекулярно до организмово ниво) и увеличаващо вероятността от патологии и смърт на индивида в условия на живот, несъвместими с живота."

По мое мнение това е най-изчерпателното определение на стареенето.

Вижте, то отразява няколко важни неща едновременно:

1. Процесът на натрупване на грешки.

2. Стресови ефекти върху тялото на външни фактори.

3. Нарушаване на хомеостазата на всички нива на организма – от молекулярно до организмово.

4. Вероятностната теория за смъртта на индивида с всяка следваща година се оценява по редица параметри, както индивидуални, така и популационни.

Какво представлява метилирането?

Метилирането е прост химичен процес, при който метилова група - въглероден атом и три водородни атома - се свързва с други молекули. Неправилното метилиране води до нарушения през целия живот, като е основна причина за проблеми като дефект на невралната тръба и аненцефалия - фатално състояние, при което мозъкът е незащитен и недоразвит. Тази проста биохимична реакция е от съществено значение за синтеза на ДНК, включването и изключването на гените в клетката, детоксикацията и метаболизма. Неправилното метилиране се среща много често поради генетични вариации (полиморфизми). В зависимост от възрастта и етническата принадлежност нарушенията в метилирането се срещат при 30-44 % от населението и могат да доведат до рак на шийката на матката и дебелото черво, коронарна болест на сърцето, инсулт, болест на Алцхаймер и други заболявания. За щастие тези нарушения не са трудни за откриване със специални тестове и могат да бъдат коригирани с хранителни добавки или диета.

Възможно ли е да разберете колко време ви остава да живеете?

Самата степен на метилиране и нейната промяна с възрастта започват да се използват като часовник. Бяха идентифицирани различни части от хромозомите в различни човешки тъкани и по тях се научи да се проверява епигенетичното време. Учените измислиха свои варианти на описание на епигенетичното стареене, като взеха свой набор от параметри за дефиниране.

Часовник на Ханнум
Часовникът на Ханнум, създаден от д-р Грегъри Ханнум, е калкулатор на епигенетичната възраст, базиран на 71 точки. Той осигурява сравнително точна прогноза за очакваната продължителност на живота; основава се на изследвания на възрастни, така че не е приложим в педиатричната практика. Часовникът на Ханнум показва влиянието върху продължителността на живота ни, включително фактори, които по-рано бихме нарекли психосоматика, небрежно подминавана. Използването на часовника на Ханум показа също, че злоупотребата, финансовите затруднения или неблагоприятните преживявания в съседство, настъпили около седем и половина годишна възраст, променят моделите на метилиране, което може да повлияе на клетъчното стареене.

Часовникът на Хорват
Оригиналният епигенетичен часовник Horvath, създаден от д-р Стивън Хорват, предсказва възрастта въз основа на метилирането в 353 точки в ДНК на 51 вида тъкани и клетки. Този многотъканен часовник изчислява епигенетичната възраст чрез свързване на състоянието на метилиране на тъканната ДНК с математически алгоритъм. Часовникът на Horvath може да определи епигенетичната възраст на човек с точност 96 % и грешка от 4 години.

Виж още