Кейт & Уилям празнуват дантелена сватба

  • Сподели:
Кейт & Уилям празнуват дантелена сватба

На 29 април 2024 година, Кейт и Уилям отбелязаха своята 13-та годишнина от сватбата си, състояла се в Уестминстърското абатство в Лондон. Сватба, благословена от обичта на присъстващите и отпразнувана по целия свят, която официално увековечи съюза между двамата бъдещи суверени на Англия.

Изминаха точно 13 години от това дългоочаквано "да" - обещание за любов и вярност, дадено пред Бог и свидетели, и днес двойката - "в добри и лоши времена, в болест и здраве" - продължава да изглежда по-сплотена от всякога. Връзка, която е отражение на вече осезаемата хармония между двамата, оформена и узряла в гъстите паяжини на живота, сякаш е тъкан. Ако се вгледаме по-внимателно, всъщност точно това е значението на 13-ата годишнина от сватбата, която по традиция съвпада с така наречената "дантелена сватба".

Всяка година от връзката се отъждествява от определен материал, като се започне от най-крехкия (първата година например съответства на хартията) и се стигне до най-солидния, именно за да се символизира степента на здравина и стабилност, която връзката придобива с течение на времето. Тринадесетата година е белязана от дантелата, пословично една от най-ценните и изискани материи, образен синоним на разбирателството и хармонията, постигнати от двойката, която, осъзнавайки радостите и трудностите, е в състояние да изтъкава все по-красиви сюжети в живота си, точно като тези на кралската тъкан. За това днес ще разгледаме една от най-красивите сватбени рокли правени някога в историята - тази на Кейт Мидълтън.

Една рокля, два вида дантела
Това, което прави сватбената рокля на Кейт Мидълтън - рокля в цвят слонова кост и бял сатен, проектирана от Сара Бъртън, творчески директор на Alexander McQueen по онова време, определено романтична, са несъмнено дантелените вложки. За да бъдем точни, както се посочва в официална бележка на Бъкингамския дворец, е използвана комбинация от два различни вида: френска дантела Chantilly и английска дантела Cluny, използвани за корсажа, полата и подплатата на долната пола. За да се избегне замърсяването на тъканта и за да се запази дантелата безупречна, шивачките, работещи върху легендарната бяла рокля, миели ръцете си на всеки тридесет минути. А за да се осигури максимална ефективност на иглите, използвани за бродерия, те се сменяли на всеки три часа, за да се запазят остри и чисти.

Кейт Мидълтън е имала последна проба на роклята си в деня преди сватбата
Както разказва Клои Савидж пред People, "Кейт е имала последна проба в ателието на Сара Бъртън сутринта в деня преди сватбата". Това беше последната среща, на която всеки детайл трябваше да бъде проверен и прегледан щателно, тъй като на следващия ден роклята щеше да бъде пред очите на целия свят. "Всички седяхме в студиото около девет часа и чакахме роклята да се върне с последните промени, които трябваше да се направят". Промени, които, както Савидж отново подчертава, за неин късмет и за късмет на останалия екип от 50 души, които са работили по роклята, са били много малко.

Роклята е завършена в нощта преди сватбата
''Завършихме роклята около 21:00 ч., но чак към 22:00 ч. трябваше да оправим връзките на обувките'' - разказва отново Клои Савидж пред People. "Около 22:00 ч. Сара Бъртън направи последната си инспекция, след което внимателно опаковахме всичко и предадохме роклята на човека, който отговаряше за ескортирането ѝ до Кейт." 

Шивачите на роклята трябваше да я запазят в тайна
Както съобщава Hello, бродировачката Манди Юинг, част от екипа, отговорен за създаването на роклята, разказва как тя и останалите ѝ колеги е трябвало да пазят абсолютна тайна докато трае изработката на роклята. "Знаехме за кого е роклята, но това беше строга тайна. Бяхме спуснали мрежести завеси, чистачките не можеха да влизат в стаята, а кодът на вратата беше сменен. Роклята беше навсякъде във вестниците, но никой не знаеше кой стои зад създаването ѝ". Никой не е можел да каже нищо, дори членовете на семейството, както потвърждава и Клои Савидж, която, отново пред People, разказва как е споделила всичко на дъщеря си едва в деня на кралската сватба: "Тя не знаеше с какво се занимавам в продължение на месеци и беше супер развълнувана, когато ѝ казах, че мама е облякла принцеса Кейт".

Сара Бъртън спазва споразумение за поверителност, сключено с Бъкингамския дворец, според което тя не може да разкрива възложената ѝ задача на никого, включително и на семейството си.

Отделните дантелени цветя са ръчно изрязани
Дантелените апликации за корсажа и полата са изработени ръчно от членове (преподаватели, бивши служители, възпитаници, ученици - най-младият по това време е бил на 19 години) на Кралското училище за бродерия, английско училище за ръчна бродерия със седалище в двореца Хамптън Корт, като е използвана техниката за изработване на дантели "Карикмакрос", възникнала в Ирландия през 20-те години на XIX век. Отделните цветя, които съставляват сплитката, са ръчно изрязани от дантелата, след което са прикрепени и разположени с абсолютна прецизност, отново ръчно, върху копринен тюл от слонова кост, за да се създаде уникален и органичен дизайн. При използването на дантели от други материи, закупени и доставени от избрани от Бъртън британски компании, е било положено голямо старание всяко цвете да бъде в един и същи цвят.

Бродираните цветя имат символика
Върху роклята могат да се разпознаят рози, бодили, нарциси и детелини, които със сигурност не са избрани случайно, тъй като са символи на четирите държави, които съставляват Обединеното кралство. Съответно: Англия (роза на Тюдорите), Шотландия (шотландски магарешки бодил), Уелс (нарцис) и Северна Ирландия (детелина).

Нещо ново, нещо назаем, нещо синьо
Според традицията булчинската визия се състои от няколко специални детайла. Те включват нещо ново, което символизира началото на нов живот. За това са се погрижили родителите ѝ, които по този повод подаряват на дъщеря си Кейт чифт диамантени обеци, чийто дизайн напомня за герба на семейство Мидълтън, характеризиращ се с жълъди и дъбови листа. Нещо назаем дошло директно от тогавашната кралица Елизабет II, която предоставила на булката си диадемата Halo, изработена от Cartier през 1936 г. и закупена от херцога на Йорк (по-късно крал Джордж VI) за неговата херцогиня (по-късно кралица Елизабет, кралицата майка) три седмици преди тя да наследи брат си като крал. Тиарата е подарена на Елизабет II от майка ѝ по случай 18-ия ѝ рожден ден. Сара Бъртън се сетила за нещо синьо, символ на чистотата и искреността, и скрила панделка в този цвят под полата на роклята.

Над два метра шлейф
Ако воалът, състоящ се от пластове мек копринен тюл в цвят слонова кост с ръчно бродирани цветя, е ограничен, то шлейфът надхвърля два метра. По-точно: 2 метра и 70 сантиметра. Шлейфът на лейди Даяна беше над 7 метра. 

Виж още