Ледено сърце: 5 причини, поради които не можете да се влюбите

  • Сподели:
Ледено сърце: 5 причини, поради които не можете да се влюбите

Любовта е прекрасно чувство, което покорява сърцата и умовете на хората. Любовта чака. Те я ​​преследват. Дори умират за нея. Но случва ли се да го откажат? Да, това също се случва. Ще разгледаме основните пет причини, поради които може да не успеете да се влюбите.

Първа причина: развод на родителите
Семейството е основата. От детството нашите познания започват със семейството. Отношенията между неговите членове формират по-нататъшна картина на света, така че е изключително важно детето да наблюдава. Ако от детството родителите са били в постоянен конфликт, насилие, изневяра, развод, това разрушава крехкия образ на щастлива връзка в главата на детето. За него семейната идилия се превръща в недоразумения, обиди и претенции. Формира се съвсем различен поглед върху живота, където любовта между мъжа и жената се обезценява. Освен това самото дете в бъдеще (с голяма степен на вероятност) няма да може да формира силни и надеждни връзки, повтаряйки модела на поведение на родителите си. В този случай е по-добре да насочите терапията специално към работата със семейството. 

Втора причина: лош опит
Изгориш ли се веднъж, пак ще се опариш. Веднъж преживял нещастна любов, човек започва да се страхува да не попадне отново в капана на болезнена, токсична връзка. Любовта се превръща в нещо, което наранява, принуждава те да се подчиниш и да се отречеш от себе си. Но на свобода сам си господар. Освен това често дори след раздялата сме привързани към партньора си. И цялото ни внимание е насочено към разбитите връзки. В главата ни има вяра, че той е най-добрият. Или че никой вече не се нуждае от нас. За да неутрализирате тази причина, практиките, насочени към прошка и раздяла с бивш партньор, могат да бъдат полезни.

Трета причина: негативни нагласи
Говорим за самите изводи, които правим въз основа на нашия опит. Или са ни наложени отвън, като прословутото мнение, че ''човек изневерява във връзка поне веднъж в живота си''. Не всички нагласи ни вредят, има и много полезни и положителни. Ако обаче човек е сигурен, че любовта е болка, че в това чувство няма вярност, искреност, взаимност или трайност, тогава подобни вярвания едва ли ще допринесат за влюбването. Всяка нагласа може да се промени, просто трябва да си изградите противоположната и да я наблюдавате в себе си. 

Четвърта причина: страхове
Страховете, както и нагласите, се раждат от изживени моменти. Някои хора възприемат провалите като опит и продължават напред, докато за други това се превръща в травма. Веднъж изложен на нездравословна връзка, човек развива страх от болка, страх от осъждане, страх от неизвестното, страх от отхвърляне и много други негативни страхове. Това може да бъде всяка ситуация в живота, свързана с получаване на болка от любим човек. Или някакъв ясен пример от живота. В този случай терапията, насочена към изграждане на доверие в себе си и в света, ще бъде ефективна. 

Пета причина: блокиране на емоциите
Случва се човек да се удави толкова много в своите вярвания и страхове, че просто блокира всички емоции и казва ''вече не чувствам нищо''.
В същото време самите чувства и способността да ги изпитате не изчезват никъде, те просто са потиснати толкова много, че вече не се усещат ясно. Същият ефект може да се създаде, ако човек е сигурен, че не е достоен за любов и не може да я изпита. В този случай е по-добре да изградите работа върху приемането на себе си. Любовта не е нито привилегия, нито проклятие. Достъпна е за всеки.

Автор: Дария Денека
 

Виж още