Най-успешната стратегия за разрешаване на всичките ни проблеми

  • Сподели:
Най-успешната стратегия за разрешаване на всичките ни проблеми

''Физическите проблеми ни дават физическа сила. Проблемите на разума ни дават ментална сила. Проблемите в общуването ни дават социална сила. Всички проблеми ни дават духовна сила и закаляват волята ни!'' – Стив Павлина

Много често хората отлагат разрешаването на своите проблеми за по-късен етап, въпреки че в самия момент те могат да бъдат много по-бързо разрешени. Така дребните неприятности започват да придобиват по-големи размери, когато ги оставим на страна и не се опитваме да ги разрешим на момента.
Когато човек си мисли, че проблемите му могат да изчезнат, като с магическа пръчка и ако не се концентрира достатъчно в тях, той им дава силата в бъдеще време да придобият значителни размери с тежки усложнения. И всичко това обикновено е породено от мисълта ни, че разполагаме с много време и не е нужно да се натоварваме с неща, които могат да изчакат. Всяка малка неприятност би могла да се превърне в нещо мащабно, тогава когато не сме способни да я разрешим навреме и да се отървем от целия произтичащ стрес и въпросите от типа – ''Какво би могло да стане занапред''.

Всяка успешна стратегия се крепи на бистър ум, размишления и намиране на подходящ вариант, чрез който бихме могли да излезем от напрегната ситуация. Огромен процент от хората предпочитат да се отдадат на своите бурни емоции в моментите, в които е настъпило някакво сериозно затруднение, което им пречи да се концентрират върху реалността и така успяват да изолират своя мъдър разум, като включат на режим ''спорене''. Всъщност повечето хора предпочитат да изхвърлят от себе си на момента цялата тревожност и натрупан стрес, преди да са си дали достатъчно време, в което да размишляват по настъпилия проблем. Обикновено най-правилният начин да се справим с трудностите се крие в начина, по който ги възприемаме, както и способността ни да ги разрешаваме на момента, преди да се придобили заплашителни размери.

Когато сме достатъчно силни да се изправим пред своите проблеми ние ще можем бързо да намерим най-правилното решение за тях, но когато решим да ги отлагаме и да избягваме директния сблъсък с реалността, в един даден момент от живота ни трудностите ще завладеят цялото ни съзнание и няма да ни позволяват да се чувстваме спокойни и щастливи. Зад всеки проблем стои точното решение - важно е само да запазим хладнокръвие и да помислим различните варианти, които биха могли да ни помогнат да излезем от трудната ситуация. Правилната стратегия ще ни помогне за миг да изолираме своята спонтанност и тези емоции, които пречат на ясната ни преценка, след което в съзнанието ни ще се появяват начини, чрез които ще можем да изчистим неприятностите бързо, след което да се радваме на живота си. 

Ако искате да не живеете в постоянен стрес и напрежение, събрали безброй много проблеми в режим ''изчакване'' зад гърба си, използвайте следната стратегия:
Не поставяйте дори и дребните неприятности на режим ''изчакване'', защото така може да дадете възможност на проблемите да придобият значителни размери!
Спестете емоционалните изблици и запазете хладнокръвие, дори и в най-тежкия момент от живота си мислете обективно, като търсите най-добрия възможен за вас вариант да продължите напред без излишни товари зад гърба си!
Всеки проблем е разрешим, а ключът се крие в нашите мисли и в начина, по който реагираме на дадена ситуация, като например когато мислим, че ни се случва нещо ужасно, а то в действителност е дребна спънка в живота ни, ние доброволно се поддаваме на страховете си, които ни пречат да вземем навременни мерки и да се справим с проблемите си, още докато те са в зародиш!

Трябва да се отървем от вредните си навици, да прехвърляме своите проблеми и да държим отговорни хората около нас за онова, което преживяваме. Това е най-лошият избор, който бихме могли да направим, тъй като единствено ние сме носим отговорност за това, което се случва в живота ни и постоянните избори и предизвикателства, над които сме подложени ежедневно! Когато прехвърляме топката ние всъщност не разрешаваме проблемите си, а отново се поддаваме на най-тъмните си емоции, които претъпяват ясната на преценка, относно случващо се и отнемат способността ни бързо да се справим с проблемите си! Когато спрем да си измиваме ръцете с другите и бъдем по-отговорни към това, което се случва в живота, ние ще помогнем на нашето съзнание да открие най-добрите възможности не само за справяне с финансовите ни грижи и битовизми, но и с успешното ни духовно и професионално израстване в бъдеще!

''Обвинявайки друг, ние раздаваме силата си. Разбирането ни позволява да се издигнем над проблема и да поемем контрол над бъдещето си!'' – Луиз Хей

Виж още