Стомашни проблеми – разберете кои билки идват на помощ

  • Сподели:
Стомашни проблеми – разберете кои билки идват на помощ

Ще разгледаме тези билки, които имат изключително благотворно въздействие върху стомашно-чревния тракт, като притежават способността да прочистват целия ни организъм. Тези билки могат да се консумират под формата на отвари, запарки и чайове, достатъчно е да си ги набавим от билковата аптека и разбира се, задължително да спазваме указанията на опаковката им. 

Маслина
Частите, които се използват от маслината, са нейните листа и плодове. Те съдържат горчиви вещества, флавоноиди, танини, ензими, тлъсто масло, багрила и т.н. Обикновено листата имат способността да въздействат върху кръвното налягане и да понижават неговите стойности. Маслиновото масло е полезно при косопад, подут корем, както и при изгаряния. Това вълшебно масло притежава прочистващо действие, което е и причината чрез приема му да се изхвърлят от организма ни натрупаните токсини. Листата от маслината са особено полезни при запек, тъй като действат слабително, а отварата от тях ще ни помогне да се отървем от подутия корем и да забравим за болките в него.

Мащерка 
Мащерката е още една лековита билка, идваща ни на помощ тогава, когато имаме някакви стомашни оплаквания, тъй като тя действа успокояващо и облекчаващо болките в стомаха. Стомашните спазми бързо изчезват, тъй като мащерката потиска развитието на вирусните организми и пречиства тялото ни. Всички тези неща се дължат на нейните полезни вещества като – минерални соли, гликозиди, етерично масло и други. Мащерката облекчава и болките в зъбите, венците, гърлото и стомаха. Още едно полезно въздействие тази билка има върху нервната система, като мащерката успява да анулира стреса и да създаде едно успокояващо въздействие върху мозъчните клетки. Тя е и мощен антиоксидант, който ни помага да възстановим баланса в тялото си и да се радваме на добро здраве. 

Нар
Ако имаме стомашни оплаквания и не можем да излезем от тоалетната, можем да се доверим на нара, който има изключително въздействие върху стомашно-чревния тракт и спира диарията. Неговата полезна част се намира в кората, която трябва да се изсуши, след което от нея от нея можем да си направим различни видове чайове, с които да облекчим стомашните проблеми. Той действа противовъзпалително, прочистващо и облекчаващо болките в стомаха. Кората от нар съдържа - витамин С, дъбилни вещества, алкалоиди, органични киселини и т.н. 

Виж още