Няколко важни правила, с които да си спестим стреса по празниците

  • Сподели:
Няколко важни правила, с които да си спестим стреса по празниците

С настъпването на празничните дни идва времето, в което повечето хора започват да се впускат в грандиозни покупки, демонстриращи тяхната обич към близките, но същевременно с мащабните подготовки за коледните дни и новогодишната вечер нервното напрежение завладява ума ни, дължащ се на времето, което прекарваме в подготовка. Обикновено, когато човек следва точен план, би трябвало нещата да се случват по-плавно и без излишни неприятни изненади, но когато сме решили да се впуснем в нещо по-мащабно, тогава в главата ни започва да бушува огромен хаос.
Ще ви разкрием няколко основни правила, към които да се придържате по време на празниците, ако искате да не прегреете, да зарадвате близките си хора и да изпълните всичките си задачи в срок и повече от блестящо.

Списък за коледни и новогодишни подаръци
Важно правило е, когато тръгваме за подаръци да имаме предварително изготвен списък, тъй като ако такъв липсва, рискуваме да се приберем с куп ненужни вещи и празни джобове. Затова преди да тръгнем можем да си подготвим един лист, на който да отбележим хората, за които ще пазаруваме, след което да се придържаме към този списък. 

Ден за празнично пазаруване
Обикновено, когато хората нямат предварителен план, започват да се разпръскват, като в дните преди Коледа пръскат излишни средства за неща, които са им грабнали вниманието, но впоследствие се оказва, че не са сполучлив подарък, именно затова е толкова важен плана в главната ни, който ще ни позволи да си спестим нервно прегряване, както и безсмислени покупки. Важно е да подберем правилните подаръци, затова ако искаме да вземем нещо специално, трябва да затворим очи и да си представим, дали нашата покупка е подходяща за този човек или пък можем да изберем нещо много по-различно, което да го зарадва и докосне духовно.

Подготовка за празничната трапезата
Това е може би най-стресовият момент за повечето хора и ако пазаруването е протекло като детска игра, настъпва моментът, в който трябва да запретнем ръкави и да се впуснем в кулинарното празнично приключение. Ако нямаме помощници, на които да разчитаме, отново планът за подготовка е важен елемент и тук. Подготовката за празничната трапеза би могла да протече много по-спокойно и приятно за нас, ако предварително сме подредили в главата си отделните стъпки, които да следваме. Като например, можем два-три дни предварително да си набавим нужните продукти, след което ако искаме да си спестим малко време, което да отделим на близките, можем част от ястията да приготвим на предишния ден. Ако решим да се впуснем в трудоемки десерти, можем отново да си разпределим готварската програма за два дни, така ще се спестим допълнителния стрес и ще бъдем готови навреме.

Допълнителни щрихи към украсата
Те включват дребните детайли, с които да подчертаем коледния дух у дома, като за помощ можем да използваме - канелени пръчки, коледни фенери, ароматни свещи, дребни празнични сувенири или пък подбрани добре цветово – завеси, салфетки и вълшебни аромати. 

Почивка и добро настроение
Празничните дни са ценни моменти, които можем да прекараме с близките си хора, да си отпочинем от така натоварената и стресова изминала година, затова е важно да отделим време, в което просто да оставим ума си чист от към задачи и да се насладим на тези вълшебни дни. Не трябва да забравяме, че има много варианти, чрез които да си улесним програма по празниците и да си спестим излишен стрес, ако искаме да посрещнем тези светли дни в хармония с любимите си хора. Важното е да не действаме прибързано в покупките, да имаме точен план за подаръците и празничната вечеря, като се постараем разбира се, да разпределим времето си правилно. 

Весели празници!
 

Виж още