Тайнството на любовта или първичен инстинкт

  • Сподели:
Тайнството на любовта или първичен инстинкт

Никой, наистина никой, в този свят не е разтълкувал и разбрал как се появява ЛЮБОВТА! Тя е мистика, тя е спонтанна, неуловима и прекрасна!

От дълбока древност до наши дни, мъдреци и философи се опитват да внесат яснота за тази вълнуваща човешките души тема – любовта.

В своя живот може би сте имали срещи и раздели, преживели сте емоции, които са ви накарали да сияете от щастие, а друг път сте потъвали в депресия и отчаяние, заради несподелена любов.

В митологията на народите, както и във философията ще открием най-различни идеи за любовта, но нека сега да се спрем на съвременния начин на живот и да се опитаме да разберем кое е актуално в момента, как се тълкува любовта според психологията и потребностите на хората.

Всъщност, има няколко съществени критерии, по които можем да се ориентираме и да си изясним своята позиция. На първо място е народопсихологията – това е общата представа за обич, морал и отношенията между мъжа и жената. Някои народи имат доста разкрепостено мислене, а други са ограничаващи и потискащи свободата на избора, особено на жените. И така, докато за едни любовта е по избор, за други е табу! Като втори важен момент за разбирането на любовта можем да отбележим семейната среда. Обикновено този модел, който имат родителите, се предава на децата. Вярвате или не, начинът как да обичаме е закодиран дори в гените ни. Примерно, ако вашите родители са ревниви, вероятността и вие да сте ревниви е голяма. Любовта обаче не вирее при ревниви хора, а напротив, това я унищожава. Това, може би, е една от най-разрушителните емоции на които сме способни. Спомнете си за Отело и Дездемона.

Трето – Привличане от пръв поглед или привличане от външния вид. В този случай няма никаква логика или обяснение защо харесваме някого! Влюбването е толкова мощна емоция, че измества всички приоритети и заема челна позиция в живота. Причината, естествено, е в голямото количество хормони, които се отделят от жлезите с вътрешна секреция. Не по-малко значение има подсъзнанието, което, може да се каже, че работи с кодова система и разшифрова знаците на поведение и визия на другите като прави много бързо избор и се спира на някого. Така се влюбваме от пръв поглед. Този тип контакти често са краткотрайни, но историята познава и такива за цял живот. Знае ли човек, може да е кармична връзка.

Четвърто и пето, и още много примери можем да дадем за това как някой започва да обича, но може би най-съществено в темата за любовта е дали е любов или е някакъв инстинкт, който след време утихва и дори изчезва. Някой ще каже: ''Ако е любов, не трябва ли да е завинаги?''. Както вече изяснихме има много фактори, които влияят на появата на чувствата обич и любов. Има една подробност, на която почти не се обръща внимание. Това е преходността. И любовта, както всичко друго е преходна! Когато обаче е истинска, промяната е в синхрон с всичко променящо се в живота ни – външността, потребностите, средата на живот и други. Такава любов – синхронизирана с промените, действително е много издръжлива.

Има една специфична характеристика на любовта, отличаваща я от сексуалния нагон или първичния инстинкт, и това е способността да се дава свобода. Това е най-висшата форма на любов – да разбираш, приемаш и дадеш лично пространство на този, който обичаш. Притчата за Соломон, в която две жени спорят за едно дете и твърдят, че и двете са майка, помните ли я? Неговото решение било да разделят детето на две. И тогава истинската майка се отказала от детето, за да остане то живо. И, Соломон дал на нея детето. В живота и любовта, в такива моменти става ясно кой наистина обича. Понякога може да се наложи да се откажем от някого, защото го обичаме. Най-красивото на любовта е точно в това нейно качество – пълно приемане на личността, такава каквато е. Някой хора казват: ''Е как така ме обичаше преди, а сега не ме обича?''. Не бих казала, че нещо в обичта се е променило, по-скоро в отношенията, а от там и преходността на живота и новите потребности. Ако ние не се синхронизираме с променящите се обстоятелства, няма да имаме шанса да видим колко разнообразни нюанси има любовта.

В заключение на тази тема искам да спомена още нещо. Дори и да е факт, че имаме изградени модели на любов, дори и вече да сме изградени личности, никога не е късно да разчупим рамката, която чувстваме, че ни ограничава и пречи да бъдем щастливи.

Автор на статията: Люба Комитова

Ще откриеш Люба Комитова тук.

Люба Комитова е магистър психолог и психотерапевт в Бургас с над 14 години опит. Консултира в частен кабинет, където провежда психологически консултации, психотерапия и хипнотерапия, групови терапии свързани с тревожни състояния, личностно развитие и себепознание. Дейността ѝ включва и източни методи, произтичащи от квалификацията ѝ като като йога учител и треньор.

Образование
Завършва бакалавърска степен по специалност Социални дейности към Бургаски свободен университет и магистърска степен по специалност Консултативна психология към Пловдивски университет Паисий Хилендарски.

Квалификации
Дипломиран психотерапевт към Дружество по позитивна психотерапия, Висбаденската академия;
Курс Хипноза и хипнотерапия, БАХ;
Специализиран курс Психодиагностика, ПИК;
Когнитивно – поведенческа терапия (базисно ниво);
Дипломиран йога учител, Международна федерация по йога, 2012 г., и треньор по йога, 2005 г., НСА/БФЙ;
Участие в множество конференции на ДППБ, семинари, професионални тренинги и други мероприятия като Конгрес на телесната психотерапия, 2023 г.;
Член на Дружеството по позитивна психотерапия и Международната федерация по йога.

Биография
Люба Комитова основава Център за йога и психология – Хридая през 2002 г., където към момента провежда психологични консултации. Като психолог и психотерапевт започва да работи през 2010 г. Фокусът на психотерапевтичната ѝ дейност е към проблеми с тревожните състояния, личностно развитие, семейни конфликти, партньорски взаимоотношения, детско-юношеска психотерапия, родова терапия – в групи и индивидуално. Освен терапевтична дейност, през последните 12 години организира семинари, ритрийти и психологически тренинги.

Виж още