Барбра Стрейзънд беше удостоена с наградата на Гилдията на актьорите за житейски постижения

  • Сподели:
Барбра Стрейзънд беше удостоена с наградата на Гилдията на актьорите за житейски постижения

Легендарната актриса, певица, продуцент, сценарист и режисьор прие отличието за цялостно творчество и хуманитарни постижения от Дженифър Анистън и Брадли Купър.

Барбра Стрейзънд беше удостоена в събота с наградата за цялостно творчество на Гилдията на филмовите актьори (SAG) като признание за нейната богата кариера и хуманитарна дейност.
През декември SAG-AFTRA обяви, че Стрейзънд е 59-ият носител на наградата за цялостно творчество, описвайки я като "една от най-великите актриси на всички времена". 81-годишната Стрейзънд бе посрещната с бурни овации и насълзени очи. Това беше първата награда на SAG за Стрейзънд, която има два Оскара, 10 Грамита, пет Емита и почетна награда "Звезда на десетилетието" Тони, която я поставя в елитния клуб EGOT на звездите, спечелили всички тези отличия. 

Стрейзънд разказа за мечтата си да стане актриса като тийнейджърка в Бруклин и за възхищението си от актьора Марлон Брандо във филма "Guys and Dolls" от 1955 г.

"Този въображаем свят на киното беше много по-приятен от всичко, което преживявах. Не харесвах реалността. Филмите бяха портал към един свят, за който можех само да мечтая. Исках да бъда във филмите, макар да знаех, че не изглеждам като другите жени на екрана. Майка ми каза: "По-добре се научи да пишеш на машина", но аз не я послушах. И по някакъв начин - благодаря ти, Боже - всичко се сбъдна."

Барбра също така отбеляза, че "никога не е ходила в колеж" и "винаги е смятала, че актьорството е моето образование".
"Наистина е привилегия да съм част от тази професия. За няколко часа хората смятат, че в театъра могат да избягат от собствените си проблеми. Каква идея! Движещи се картини на екран. Не мога да не си спомня за хората, които са изградили тази индустрия. По ирония на съдбата те също са бягали от собствените си проблеми."

Актрисата продължи да изброява няколко еврейски пионери във филмовата индустрия, които са променили имената си, за да избегнат дискриминация, включително Самюъл Голдуин, Луис Б. Майер и Уорнър Брадърс. "Всички те са бягали от предразсъдъците, с които са се сблъсквали в Източна Европа, просто заради религията си. Те бяха мечтатели като всички нас тук тази вечер. И сега аз мечтая за свят, в който тези предразсъдъци са останали в миналото.''

Стрейзънд благодари и на режисьора на "Funny Girl" Уилям Уайлър и оператора Хари Страдлинг, като отбелязва, че те са били "изключителни" и "не са имали проблем с една млада жена, която има собствено мнение".

Стрейзънд продължи да разказва за неотдавнашно преживяване с филм, който не само я е разплакал, но и ѝ е показал "как можеш да установиш дълбока връзка с някого просто като кажеш истината".

"Това отново ми напомни колко много обичам киното и защо всички се стремим да правим най-добрите филми, на които сме способни. Толкова много хора, които са направили това, седят точно тук, в тази зала тази вечер. Така че още веднъж искам да благодаря на SAG-AFTRA за тази приказна чест и да кажа на моите колеги актьори и режисьори, че обичам да работя с вас, да играя с вас и да обитавам този вълшебен свят на киното заедно с вас. Тази награда е особено значима за мен, защото идва от моите колеги актьори, на които се възхищавам. Благодаря ви за това, че ми доставихте толкова много радост само като ви гледах на екрана."

Стрейзънд печели първия си "Оскар" през 1969 г. за главната си роля на Фани Брайс в комедията от 1968 г. "Funny Girl". Барбра чувства най-голяма връзка с тази героиня, защото, както споделя пред Los Angeles Times, "тя искаше толкова много от живота... точно като мен, когато играех тази роля".

Отново е номинирана за "Оскар" за ролята си в романтичната история "Каквито бяхме" от 1973 г.
След това режисира и играе в музикалната драма "Йентъл" през 1983 г. и повтаря двойния подвиг в романтичната драма "Принцът на приливите" през 1991 г.
Първите ѝ награди "Грами" идват през 1964 г. за "Албума на Барбра Стрейзънд", а през 1978 г. печели два пъти за "Любовната тема от "Роди се звезда" (Evergreen)" - филм, в който участва и Крис Кристофърсън.

Стрейзънд, която се изявява както с пиеси на Бродуей, така и с поп, джаз и класическа музика, е единственият изпълнител, който има албум №1 в класацията на Billboard през всяко от последните шест десетилетия.

Филантропската ѝ дейност чрез фондация "Стрейзънд" включва застъпничество за околната среда, правата на жените, гражданските свободи и ядреното разоръжаване. Тя също така е създала Център за женско здраве в болница "Сидърс-Синай" в Лос Анджелис и е събрала средства за медицински грижи в Украйна след разговор с президента Владимир Зеленски през 2022 г.

В края на 2023 г. тя публикува мемоарите си от 970 страници "Името ми е Барбра" - бестселър, чието завършване отнема десет години.

Виж още