Творческият директор на Chanel Виржини Виар напуска марката

  • Сподели:
Творческият директор на Chanel Виржини Виар напуска марката

След 30 години работа в Chanel, пет от които като творчески директор, Виржини Виар се оттегля от поста.

В изявление за Vogue Business къщата потвърди напускането на Виар.

''Chanel потвърждава напускането на Виржини Виар след богато сътрудничество от пет години като творчески директор на модните колекции'', се казва в изявлението, като се отбелязва, че новото творческо направление ще бъде обявено ''своевременно'' и се благодари на Виар ''за забележителния ѝ принос към модата, творчеството и жизнеността на Chanel. Отваря се нова глава за Chanel Mode''.

62-годишната Виар работи в Chanel в продължение на почти тридесет години, заедно с Карл Лагерфелд и беше назначена за негов наследник след смъртта му през 2019 г. Работата ѝ понякога предизвикваше поляризация сред критиците, но въпреки това се радваше на търговски успех. Продажбите на Chanel нараснаха с 16% от 2022 до 2023 г. под ръководството на Виар, като събраха 19,7 млрд. долара.

Виар предпочита спокойните силуети с привкус на осемдесетте години и подхожда по-небрежно в сравнение с предшественика си, като например изпраща моделите по река Сена и по улица в Манчестър за последните модни ревюта - в контраст с мирогледа на Лагерфелд, който изграждаше високи декори, включително ракетен кораб и закрит водопад, за своите презентации на подиума. 

Екипите на Chanel ще осигурят ''приемственост'' на колекциите в междинния период, а марката ще проведе своето ревю за есенно-зимната висша мода 2024/2025 г. на 25 юни в Париж.

Отваря се нова глава за Chanel. И аз искам тя да бъде написана от Пиерпаоло Пичоли.

Виж още