Как да практикуваме йога във вода

  • Сподели:
Как да практикуваме йога във вода

С настъпването на лятото можем да се възползваме от минералните басейни, в които спокойно ще зареждаме сили и енергия идваща директно от водата. Упражненията за йога могат да бъдат тренирани не само на ''сух терен'', но и във водна среда, дори би могло да се каже, че когато се намираме в басейн усещането за съединяване с природата и висшите сили е в пъти по-мащабно. И тук е важно да отбележим, че както при нормалната йога, така и при тази във вода правилното дишане играе съществена роля в качественото изпълнение на упражнението.

Всъщност плуването е едно от най-старите и напълно естествени упражнения, с които човек успява да канализира отрицателната енергия и да се зареди с нови сили. Когато сме във водата трябва да продължим да тренираме дишането си, като то трябва да бъде бавно и дълбоко наподобяващо пранаяма. За тези, които нямат време да изпълнят всички упражнения, един от най-добрите варианти за практикуване на йога, е именно във водата. 

Когато плуваме е необходимо да контролираме дишането си и да се насладим на досега с тази енергия, която ще получим от водата. Повечето йогисти препоръчват йогата във вода, тъй като според тях това е един изключително полезен и приятен начин да се отървем от натрупалото се напрежение в ума и в тялото ни. Добрият плувец е този, който е успял да контролира дишането си, а най-правилното плуване, според йогистите, е това, което наподобява бруст или познатият от всички класически стил. 

Ето и основните точки, които да следвате, когато сте решили да практикувате водна йога.

1. Потопете тялото си бавно във водата до раменете, след което поемете дълбоко въздух и потопете и главата си. Като тук е важно да успокоите ума и дишането си и да изпълните това упражнение бавно и спокойно, все пак не сте на състезание по плуване. 
2. Докато сте под водата леко приберете и двете си ръце под мишниците, така че да се получи осмица. Излезте на повърхността, помете отново дълбоко и бавно въздух и потопете тялото си, като този път разтворите широко крака и поставите двете си ръце зад главата. Освободете се от негативните мисли и почувствайте прилива на положителна енергия. Повторете това упражнение четири пъти, преди да преминете на следващото. 
3. За да се почувствате силни и здрави помнете, че всичките упражнения трябва да се изпълняват със спокоен ум и бавно, като тази приятна водна йога, бихте могли да я практикувате и през зимата. 
4. Йогисткото плуване не трябва да продължава повече от половин час, като в него основната точка е да проследите и да балансирате своето дишане. 

Виж още