Десет съвета за детоксикация, за да влезете във форма след празниците

  • Сподели:
Десет съвета за детоксикация, за да влезете във форма след празниците

Не е нужно да прибягвате до крайни методи или до диети. Просто променете няколко ежедневни навика. 
Въпреки най-добрите намерения, всяка година се повтаря една и съща история: януари пристига и вместо да влезем в новата година, изпълнени със свежа енергия, се оказваме подути и натежали от празниците и излишествата на коледно-новогодишната комбинация. Всъщност, проучванията показват, че от последната седмица на ноември до първата седмица на януари повечето възрастни наддават по един килограм. Не помага и фактът, че януари, определян като най-лошия месец в годината, е студен и мрачен, което не насърчава нито настроението, нито мотивацията.

Ето защо е добре да се направи нещо по въпроса, но без да се прибягва до крайни средства или до катастрофални диети с ефект на бумеранг. Простите стратегии за хранене и начин на живот, насочени към детоксикация на организма и възстановяване на баланса на чревния микробиом, разстроен от сладките и нерегламентирания сън, могат да ни помогнат да се върнем във форма след празниците, да извършим истинско рестартиране и да се почувстваме подмладени и леки, готови да посрещнем Новата година с хъс.

1. Почистете хладилника и шкафовете си
За да премахнете изкушенията, освободете хладилника и килера си от нездравословни храни и такива, които могат да продължат да ни опияняват: като например храни с високо съдържание на рафинирана захар, хидрогенирани мазнини, рафинирано бяло брашно, млечни продукти, колбаси, ГМО соеви храни и, разбира се, алкохол. И се запасете със здравословни пресни и питателни храни като зеленчуци, плодове, риба и нетлъсто месо, бобови култури, пълнозърнести храни, ядки, семена, водорасли, които се отцеждат, и зехтин екстра върджин .

2. Пийте много вода
Пийте поне по 2 литра вода на ден извън храненията, както препоръчват специалистите, за да рехидратирате обезводнения от алкохола организъм и да стимулирате диурезата; започнете с каноничната чаша топла вода с лимон сутрин, която помага на черния дроб да се пречисти. За да направите процеса по-приятен, овкусете водата с резенчета лимон, портокал, ябълка и краставица или с листа от мента.

3. Заменете кафето със зелен чай
Зеленият чай съдържа хлорофил и флавоноиди като катехини - антиоксиданти, които подпомагат детоксикиращите функции на черния дроб, ускоряват метаболизма, борят се с клетъчното стареене и правят кожата красива. Опитайте да замените сутрешната си чаша кафе с чаша зелен чай сенча или банча. Или чай матча, или матча лате - вид лате, приготвено с матча на прах, ценен зелен чай, произхождащ от императорски Китай, който е концентрат от антиоксиданти.

4. Яжте салата
Зелените листни зеленчуци (колкото по-тъмнозелени са, толкова по-добре), особено суровите, подпомагат процеса на детоксикация, като неутрализират пестицидите и тежките метали, а благодарение на високото си съдържание на фибри подпомагат редовността на червата и изхвърлянето на токсините. Приготвяйте салати, като смесвате спанак, рукола и кейл например, и ги обогатявайте с цветни сурови зеленчуци като моркови, репички и червен пипер за хранителен коктейл от антиоксиданти.

5. Консумирайте чесън
Макар и да не е идеален за социални контакти, чесънът е от решаващо значение за насърчаване на детоксикацията на организма: той съдържа сяра, алицин и селен - вещества, които помагат на черния дроб да изхвърли токсините. 

6. Приемайте хранителна добавка с магарешки бодил
Приемайте хранителни добавки, които подпомагат пречестващите функции на черния дроб: като тези на основата на магарешки бодил (предлагат се под формата на тинктура или сух екстракт) - растение, което расте в Централна и Южна Италия и съдържа комплекс от активни съставки, известен като силимарин, който защитава черния дроб, регенерира клетките му и лекува интоксикации.

7. Опитайте периодично гладуване
Това може да е добра възможност, ако все още не сте го направили, да опитате интермитентното гладуване - система на хранене, която включва хранене през кратък период от време, обикновено 8 часа, и след това гладуване в продължение на 16 часа. Този метод позволява на храносмилателната система да си почине и може да ни накара да се чувстваме по-жизнени и енергични. А ако консумираме здравословна храна, когато се храним, това може да подпомогне процеса на детоксикация.

8. Яжте колкото е възможно повече у дома
Това звучи като елементарен съвет, но все пак, ако наистина искаме да се пречистим дори за кратък период, е важно да избягваме ресторантите, доколкото е възможно. Когато приготвяме храна у дома, можем да следим за качеството и свежестта на използваните продукти, да ограничаваме употребата на сол и да избягваме захарта и "лошите" мазнини. Освен това можем да избираме здравословни и леки методи на готвене, като например печене или готвене на пара.

9. Практикуване на йога
Да, защото практикуването на йога наред с безбройните си ползи има и детоксикиращ ефект. Йога позите, и особено усукващите асани, увеличават притока на кръв към вътрешните органи, насищат ги с кислород и ги масажират, и стимулират функциите им, включително храносмилането и изхвърлянето на токсините.

10. Сауна (и турска баня) по желание
Кожата, най-големият орган на нашето тяло, не само предпазва от външни фактори, но и подпомага изхвърлянето на токсините чрез потта. Отидете да потичате в парка или скачайте на въже вкъщи. Или още по-добре, подарете си сеанс във финландската сауна или турската баня, които не само ни помагат да се детоксикираме, но и ни даряват с гладка, сияйна кожа и ни сгряват отвътре, което по това време на годината не е никак малко.