Истини и митове за диетите и вредните храни

  • Сподели:
Истини и митове за диетите и вредните храни

Обикновено когато наближава лятото повече дами започват да се впускат в тежки и мъчителни диети, с които се стремят да коригират бързо своето тегло за да изглеждат зашеметяващо в новите си бански. Но истината е, че при всеки хранителен режим и диета съществуват стари митове, които просто нямат нищо общо с реалността и които напълно объркват нашата диетична програма и сега ще разберем именно доколко хлябът е основният виновник за качване на килограми, каква е ползата от витамините, както и какво се случва с тялото ни, когато консумираме редовно вечер по една чаша червено вино. 

Разберете малко повече за митовете в диетите и за това кои продукти и витамини ни помагат да задвижим своя метаболизъм и да се радваме на стройна фигура през цялата година.

Факт - Магнезий и калций са два изключително полезни витамина за нашия организъм
Тези два витамина всъщност се грижат за нервния баланс в организма. Когато поемаме храна, която е с високо съдържание и на двата елемента, като например – мляко, риба или бобови култури ние подсилваме, тонизираме и активизираме тялото си да изглежда здраво и изпълнено с енергия.

Мит – Витамин Д не е чак толкова важен за нашето тяло
Напротив този витамин е изключително важен за нашия организъм, особено ако не искаме да отключим редица тежки заболявания. Всеки човек би могъл да си набави този витамин през лятото под въздействието на силните слънчеви лъчи, както и чрез консумацията на по-тлъсти риби, но през другите сезони това се случва много по-трудно, затова ако нашата работа е предимно на закрито и не можем да си набавим нужните запаси от витамин Д, можем да започнем да приемаме този витамин под формата на хапчета, така ще успеем да си спестим редица здравословни проблеми, като например – нервнопсихиатрични разстройства, псориазис, диабет, множествена склероза и отслабване на имунната защита.

Мит – Червеното вино е вредно за нашия организъм
Напротив, червеното вино консумирано в умерени количества покачва съдържанието на необходимия за организма холестерол и намалява количеството на вредния. При това е абсолютен мит, че чаша червено вино е виновникът за поемането на ненужни калории, всъщност една чаша червено вино се равнява на една изконсумирана сравнително малко ябълка. Но е важно да отбележим, че никога не трябва да прекаляваме и че всяко нещо в точно определена доза може да бъде благоприятно за нашия организъм, но когато превишим количеството можем бързо да постигнем обратния ефект.

Мит – Хлябът е главният виновник за наднорменото тегло
В този така стар мит вярват мнозина, но тук е важно да разкрием истината за него и тя е, че в хляба се съдържат бавно разграждащи се захари, които са основният източник на растителни протеини, а в хляба има много по-малко калории, отколкото в сиренето и червеното месо, както и в него няма почти никакви мазнини. Затова хлябът е необходим елемент в ежедневното ни меню и ако искаме да отслабнем е по-добре да се лишим от бързо разграждащите се захари на сладките питиета, сладкишите и шоколадовите изделия, отколкото да спрем да консумираме хляб. 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.

Виж още