Как да се предпазим от слънцето през лятото?

  • Сподели:
Как да се предпазим от слънцето през лятото?

Лятото е тук, а с него идва и обещанието за дълги, слънчеви дни и много от нас са нетърпеливи да прекарват повече време на открито. Независимо дали отивате на плаж, на разходка в планината или просто на пикник в парка, от решаващо значение е да предпазите кожата си от вредните слънчеви лъчи. Продължителното излагане на ултравиолетова (UV) радиация може да доведе до слънчево изгаряне, преждевременно стареене и дори рак на кожата. Ето някои основни съвети за слънцезащита, които ще ви помогнат да се насладите на слънцето безопасно.

Познаване на рисковете 
Слънцето излъчва ултравиолетова (UV) радиация, която е невидима с просто око, но може да увреди кожата ви. Ултравиолетовите лъчи се разделят на два вида: лъчи, които проникват дълбоко в кожата, като причиняват бръчки, старчески петна и рак на кожата; лъчи, причиняващи слънчеви изгаряния, които могат да бъдат болезнени и да увеличат риска от рак на кожата.

Стратегии за защита от слънцето
Най-простият и ефективен начин за избягване на прекомерното излагане на слънце е да се търси сянка винаги, когато е възможно. Дърветата, чадърите и сенниците предлагат ценна защита. 
Облеклото може да осигури отлична бариера срещу UV лъчите.
Ризи и панталони с дълги ръкави: Леките дрехи с дълги ръкави могат да предпазят кожата ви. Свободното, светло облекло представлява бариера срещу слънцето. Избирайте тъкани с плътна тъкан и търсете дрехи с рейтинг на ултравиолетовия защитен фактор (UPF).  
Шапки с широка периферия: Шапка с широка периферия може да предпази лицето, ушите и врата ви.
Слънчеви очила, блокиращи UV лъчите: Защитете очите си и деликатната кожа около тях със слънчеви очила, които блокират 100% от UV лъчите.

Слънцезащитни продукти: Най-добрата ви защита 
Слънцезащитният крем е от съществено значение за предпазване на кожата ви от вредните UV лъчи. Изберете слънцезащитен продукт, който предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. За ежедневна употреба се препоръчва минимум SPF 30. Търсете слънцезащитен продукт с "водоустойчивост", ако планирате да сте във или около вода. Нанасяйте слънцезащитния продукт на всеки два часа, особено след плуване, изпотяване или подсушаване с кърпа.

Останете хидратирани
Излагането на слънце може да доведе до дехидратация, затова е важно да пиете много вода през целия ден.  

Бъдете разумни по отношение на слънцето през цялата година
Въпреки че защитата от слънцето е от решаващо значение през лятото, не забравяйте, че ултравиолетовите лъчи могат да бъдат вредни и през другите сезони. Носете слънцезащитни продукти дори в облачни дни, тъй като 80 % от слънчевите лъчи могат да проникнат през облаците. 

Познавайте кожата си
Редовно проверявайте кожата си за всякакви промени, като например нови бенки, ранички, които не заздравяват, или промени в размера, формата или цвета на съществуващи бенки. Консултирайте се с дерматолог, ако забележите нещо необичайно. 

Проверете UV индекса
UV индексът предоставя ежедневна прогноза за очаквания риск от прекомерно излагане на UV радиация. Проверете UV индекса за вашия район и вземете допълнителни предпазни мерки, когато индексът е висок.

Образовайте и предпазвайте децата
Кожата на децата е по-чувствителна към UV радиация. Научете ги за безопасността на слънцето и се уверете, че са защитени със слънцезащитни продукти, дрехи и сянка.

Като следвате тези прости съвети, можете да се наслаждавате на лятното слънце, като същевременно предпазвате кожата си от увреждане. Не забравяйте, че защитата от слънце е ангажимент за цял живот и никога не е късно да започнете да се грижите за кожата си.  

Виж още