Косопад и микробиота: една (неочаквана) връзка, обяснена от лекар

  • Сподели:
Косопад и микробиота: една (неочаквана) връзка, обяснена от лекар

Ние сме това, което консумираме, а здравето на червата също влияе върху здравето на косата и оказва влияние върху някои случаи на алопеция и изтъняване на косъма.

Малко е казано за връзката между косопада и микробиотата, този набор от микроорганизми, които живеят в нашето тяло и които влияят - пряко и косвено - на практически всички аспекти на нашето здраве, включително и на психичното ни здраве. Между здравето на червата и мозъка съществува неумолима връзка. "Оста черва-мозък" е двупосочен път, свързващ двата органа: качеството на храносмилането и диетата ще окажат влияние върху емоциите, умората и концентрацията. И в същото време качеството на емоциите ще окаже влияние върху процесите на храносмилане", обяснява диетологът Кристина Баруш. Сега д-р Хавиер Моран, професор и директор на Университетския институт за хранителни иновации към UCAM (Католическия университет в Мурсия), обяснява ролята на чревната микробиота за косопада и миниатюризацията.

"Ролята на чревната микробиота в условията на здраве и болести става все по-известна и как промяната на тази микробиота, понятие, известно като дисбиоза, може да доведе до множество патологии. Функционирането на косата и по-специално на космения фоликул не може да бъде изключено от тази връзка и затова от години насам на тази тема се обръща особено внимание", посочва той. Моран уточнява, че все още сме в начален етап на научните изследвания на влиянието на тези микроорганизми върху алопецията и здравето на косата, но някои данни за тази връзка вече са известни.

Микробиота, пробиотици и биотин
Д-р Моран, съосновател на марката за здраве на косата VR6, е прекарал част от кариерата си в изучаване на разликите в чревната микробиота на хора с алопеция и без алопеция и е наблюдавал разлики, които обясняват как небалансираната микробиота влияе на косата: "След като изследвахме тези различия, започнахме да разграничаваме различните микроорганизми, присъстващи в двата типа хора, и установихме, че при хората с алопеция има редица бактерии, които консумират биотин в излишък, което пречи на усвояването и използването на биотина на органично ниво. Накрая проучихме възможността за разработване на полезни микроорганизми, наричани пробиотици, които да могат да намалят, ограничат, изключат или елиминират бактериите, консумиращи прекомерно биотин", обяснява той.

Ето защо недостигът на биотин, причинен от проблеми в микрофлората и от действието на някои чревни бактерии, може да обясни миниатюризацията на косата и намаляването на нейната плътност. "Доказано е също, че съществува така нареченият "микробен пръстов отпечатък", който се появява при хора със загуба на коса, и че този отпечатък обуславя метаболитни промени, свързани с биотина, които се обръщат само при благоприятна промяна на чревната микробиота", добавя експертът

Чревната пропускливост също оказва косвено влияние върху качеството на косата
При този подход към здравето на червата и микробиотата и връзката им с косопада е важно да се разбере как промените в микробния баланс влияят косвено върху косопада. За Моран дисбиозата или промените в микробиотата "могат да доведат до намаляване на бионаличността или усвояването на някои хранителни вещества, които също участват в храненето на косата. Вероятно използването на пробиотици може да помогне за подобряване на цялостното хранене и по този начин на храненето на косата, но не мисля, че това подобрение е достатъчно за пълното преодоляване на косопада", обяснява той. Отново в основата на проблемите стои стресът и начинът, по който той влияе както върху чревната пропускливост, така и върху здравето на храносмилателната система.

"Повишеното възпаление, което често съпътства стреса и депресията, предизвиква изместване на полезните бактерии и размножаване на патогенните бактерии, които насърчават дисбиозата и пропускливите черва, като изтласкват полезните видове. Стресът може да увеличи пропускливостта на чревната бариера, което води до пропускливи черва, позволяващи на бактериите да изтичат в кръвообращението, което води до възпалителна реакция и нарушено усвояване на хранителните вещества. Ролята на тази ситуация върху косопада не е точно известна, но вероятно намаляването на някои хранителни вещества и възпалението, което засяга папилата на космения фоликул, също могат да играят роля", добавя лекарят.

Някои препоръки от експерт по микробиота
След като тази връзка е потвърдена, си струва да си припомним някои основни принципи за грижа за здравето на червата. Както обяснява д-р Сари Арпонен в книгата си, "всичко, което правим със себе си, правим и с нашата микробиота". Всъщност има много фактори, които според експерта влияят на този набор от микроорганизми: околна среда, лекарства, възраст, физическа активност, стрес, генетика, хормони.''

И ако се съсредоточим върху диетата, разумното предложение на лекаря включва тези препоръки:

Яжте непреработени или минимално преработени храни, които присъстват в природата.
Набавяйте си достатъчно омега-3 мастни киселини от морските дарове. "Но избягвайте растителните масла с излишък на омега-6", добавя д-р Арпонен.
Фибри и разнообразие от разноцветни храни.
Пийте вода, билкови чайове и малко кафе.
За десерт д-р Арпонен препоръчва ферментирали млечни продукти, ядки, плодове или няколко парченца шоколад, добавяйки ''човешките същества нямат нужда от захар''.

Виж още