Овесът: най-добрият помощник при редица заболявания

  • Сподели:
Овесът: най-добрият помощник при редица заболявания

Овесът е зърнена култура от семейство житни, богата на витамини от групата В, желязо, магнезий, мазнини, захари, протеини, белтъчини, фосфор, мазнини, свободни аминокиселини. Най-разпространените методи за консумиране са под формата на овесени ядки, брашно, трици.  Неговото въздействие върху човешкия организъм е противовъзпалително, хипоалергенно, прочистващо, имуноукрепващо, тонизиращо.

Овесът притежава и голяма хранителна стойност, именно поради тази причина, той е подходящ за консумиране от всякакви възрастови групи за създаване на хубава физика и добро здраве. Тази зърнена култура не само, че изпълва човешкото тяло със сила, но и прочиства всички натрупани токсини в организма ни. Може да се каже, че овесът притежава и други лечебни свойства, благодарение на своите биологично активни вещества, той помага при различни стомашни раздразнения и чревни проблеми. 

Овесът облекчава болката в крайниците и най-интерсеното при него е, че след направени обстойни научи наблюдения е установено, че хората които имат проблеми с тютюнопушенето и започнат редовно да консумират овес, желанието им за пушене не само, че намалява, но и напълно изчезва. Овесът също може да бъде използван и при различни видове натравяния, както с алкохол, така и с токсини попаднали в тялото ни. 

Тази зърнена култура е изключително вълшебна и притежава безброй много полезни свойства, които ни гарантират не само добро здраве, но и прекрасна фигура. Едни от най-честите диети за сваляне на нежеланите килограми включват задължително консумацията на овес, тъй като той притежава способността бързо да топи мазнини и да тонизира мускулите. Овесът има лечебно въздействие при наличие на диабет, подагра, стомашни раздразнения, ревматизъм, проблеми с простата, натравяния, лош холестерол, кожни раздразнения и болки в крайниците. 

Домашни отвари при кожни раздразнения

При петна по кожата 
Смесвате 300 мл прясно мляко, 1 с л мед и 3 с л овес. Разбърквате получената смес, след което нанасяте върху кожата и отстранявате, след около 8-10 минути. Тази отвара действа благоприятно върху кожата, като я изчиства от пигментации. 

При рани 
Сваряваме 5 с л овес в 500 мл вода към която добавяме 1 с л зехтин. Оставяме тази смес да поври на котлона за около 15-18 минути, след което прецеждаме, охлаждаме и нанасяме върху кожата. Отварата от чист овес и зехтин е хипоалергенна и помага за по-бързото зарастване на раните, както и облекчава болката. Към самата отвара за по-голям ефект бихме могли да прибавим и лайка.

При ужилвания от насекоми и при изгаряне
Смесете 2 с л овес, заедно с 2 с л краве масло и нанесете върху кожата. Изчакайте няколко минути, докато маслото не попие в кожата. Повторете няколко пъти тази процедура за да може кожата да се възстанови по-бързо. Тази специална отвара успокоява сърбежа, възпалението и помага на кожата да заздравее.