Сънна терапия: най-новият метод за справяне с безсънието

  • Сподели:
Сънна терапия: най-новият метод за справяне с безсънието

Повечето нарушения в съня могат да бъдат причинени от редица фактори, като например – здравословни проблеми, стрес, преяждане, депресия и тревожност. На пазара вече съществуват хиляди варианти, които бихме могли да използваме за да се справим с безсънието, а най-новият от тях е свързан с терапия на съня, която е вид лечение на основния проблем, който всъщност е предизвикал симптомите.

Тази специална терапия ни помага да развием здравословни модели и навици на заспиване, които ще ни помогнат никога повече да не се сблъскваме с този неприятен проблем, а именно безсънието. Едни от най-честите проблеми със съня включват – сънна апнея, безсъние, нарколепсия, синдром на неспокойните крака и нарушения на съня на циркадния (биологичния) ритъм, много често дължащи се на работа на смени или пък невъзможността ни да се адаптираме към промяната на деня с нощта, когато работим предимно нощни смени.

Как би могла да ни бъде полезна сънната терапия
Тази лечебна терапия би могла да ни помогне при различни нарушения на съня, които много често влияят на способността ни да получим достатъчно качествен сън, а оттам и енергия за предстоящия нов ден. Тя ще ни помогне да не се чувстваме изтощени и сънливи през деня, като подбори значително нашето нервно и психологическо здраве. 

Как протича сънната терапия
Сънната терапия може да се практикува, както самостоятелно така и в голяма група от хора също страдащи от подобни проблеми. Терапията е предназначена за хора, които не могат да получат необходимото количество сън за да се почувстват отпочинали и отново заредени с енергия. Продължителността на това лечение зависи изцяло от видъ на нашето нарушение в съня. В сънната терапия могат да се наблюдават резултати едва след 5-седмични сесии, след които пациентът е успял постепенно да възстанови напълно съня си.

Тази терапия е когнитивно поведенческа терапия, която на първо място се занимава с вредните и негативни модели, които предизвикват редица тревожни мисли в нас и пречат на нормалното протичане на част от физиологическите процеси в тялото ни.
Негативните модели на поведение допринасят за проблемите със съня, а тази сънна терапия ни учи как да прогоним тези отрицателни навици от своето съзнание, които ни държат будни през нощта и не ни позволяват да си набавим нужната почивка.

Терапията включва и дневник на съня, в който са описани всички подробности относно вашето поведение и навици, които биха могли да бъдат основните причини за това да не можете да си набавите нужната доза сън. Дневникът бива анализиран от специален терапевт, който ни помага да открием причините за това свое състояние, както и ни дава съвети как да променим навиците си, които ни пречат да се наслаждаваме на здрав сън. 

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.

Виж още