Възстановяване след хранително разстройство и как да се справим 

  • Сподели:
Възстановяване след хранително разстройство и как да се справим 

Вътрешните гласове на анорексията и булимията нашепват, че никога няма да бъдете щастливи, докато не отслабнете, че стойността ви се измерва по това как изглеждате. Но истината е, че щастието и самочувствието, идват от това да обичаш себе си такъв, какъвто наистина си и това е възможно само с правилното възстановяване.

Пътят към възстановяването от хранително разстройство започва с признаването, че имате проблем. Това признание може да бъде трудно, особено ако все още се придържате към убеждението (дори в дъното на ума си), че загубата на тегло е ключът към вашето щастие, увереност и успех. Дори когато най-накрая разберете, че това не е вярно, старите навици все още са трудни за прекъсване.

Полезни съвети, които ще ви помогнат да се възстановите
Съвет 1: Научете по-здравословни начини за справяне с емоционалната болка.
Съвет 2: Развийте балансирана връзка с храната.
Съвет 3: Научете се да приемате и обичате себе си такива, каквито сте.
Съвет 4: Избягвайте рецидив.

Добрата новина е, че поведението, което сте научили, също може да бъде отменено. Както всеки може да развие хранително разстройство, така и всеки може да се подобри. Въпреки това, преодоляването на хранително разстройство е нещо повече от отказ от нездравословно хранително поведение. Става дума и за научаване на нови начини за справяне с емоционалната болка и преоткриване на това, кои сте отвъд вашите хранителни навици, тегло и образ на тялото.

Истинското възстановяване от хранително разстройство включва
Вслушвайте се в чувствата си.
Слушайте тялото си.
Приемете себе си.
Обичайте себе си.

На пръв поглед тези неща могат да ви изглеждат сложни за възприемане, но просто не забравяйте, че не сте сами. Помощта е някъде и възстановяването е в обсега ви, с правилната подкрепа и насоки можете да се освободите от разрушителния модел на вашето хранително разстройство, да възвърнете здравето си и да намерите отново радостта от живота.

Потърсете подкрепа
След като сте решили да направите промяна, разкриването на проблема е важна стъпка по пътя към възстановяването. Може да се почувствате страшно или неудобно да потърсите помощ за хранително разстройство, така че е важно да изберете някой, който ще ви подкрепя и наистина ще ви изслуша, без да ви съди или отхвърля. Това може да е близък приятел или член на семейството или младежки лидер, учител или училищен съветник, на когото имате доверие. Или може да ви е по-удобно да се доверите на терапевт или лекар.

Как да започнете разговора 
Това може да е най-трудната част. Един от начините да започнете е, като просто кажете: ''Имам да ти споделя нещо важно. Трудно ми е да говоря за това, така че ще означава много, ако имаш търпение и ме изслушаш.''. Оттам нататък може да искате да поговорите за това, кога е започнало вашето хранително разстройство, свързаните с това чувства, мисли и поведение и как разстройството ви е повлияло.

Бъдете търпеливи
Вашият приятел или член на семейството ще има собствена емоционална реакция, когато научи за вашето хранително разстройство. Хората около вас могат да се почувстват шокирани, безпомощни, объркани, тъжни или дори ядосани. Те може да не знаят как да отговорят или да ви помогнат. Дайте им време да усвоят това, което им казвате. Също така е важно да ги обучите за вашето специфично хранително разстройство.
Бъдете конкретни за това, как човекът може най-добре да ви подкрепи. Например може да искате те да ви помогнат да намерите лечение, да ви придружат, за да посетите лекар, да проверяват редовно, как се чувствате или да намерят някакъв друг начин за подпомагане на вашето възстановяване (без да се превръщат в хранителна полиция).

Виж още