Анджелина пред Vogue: ''Това, че имам деца, ме спаси - и ме научи да бъда в този свят по различен начин"

  • Сподели:
Анджелина пред Vogue: ''Това, че имам деца, ме спаси - и ме научи да бъда в този свят по различен начин"

В новата си корица за Vogue актрисата разказва как светът ѝ се е променил, когато е посрещнала първото си от шестте си деца едва на 26 години.

"Бях на 26 години, когато станах майка", споделя тя пред изданието. "Целият ми живот се промени. Това, че имам деца, ме спаси - и ме научи как да бъда в този свят по различен начин."

Засягайки темата за това как майчинството продължава да ѝ помага и днес, Джоли добави:

"Избрах да живея в името на децата си, вместо да тръгна по мрачния път. Те са много по-добри от мен във всяко отношение - и ги виждам как поемат толкова различни аспекти от нашето семейство."

Корицата е в подкрепа на Atelier Jolie, което стартира през ноември. Има и капсулна колекция Atelier Jolie в сътрудничество с Chloé, "състояща се от вечерни облекла, директно вдъхновени от изтънчената чувствителност на Джоли" и както отбелязва писателката Чиома Нади, въпреки че Анджелина не винаги разбива социалните мрежи с избора си на стил като Зендая или Риана: "нейният подход към модата е оказал огромно влияние. Всяка нейна стъпка в стила е старателно анализирана от феновете в социалните мрежи, а привидното ѝ нежелание да се изявява е допринесло само за сегашния устрем към тихия лукс."

Това е проницателно наблюдение - моделите на Анджелина винаги са от висок клас и с високо качество, тя се облича в класически дрехи и ги редува от години. Не само върху себе си, но вече все по-често и върху децата си, както видяхме на премиерата на ''Eternals'' преди няколко години.

Между другото, децата ѝ също участват в този проект. Atelier Jolie е модна инициатива за тяхното семейство. Анджелина беше заедно със Захара, когато решиха, че пространството на Анди Уорхол и Жан-Мишел Баския в крайна сметка ще бъде мястото, където ще се помещава Atelier Jolie, и тя сътрудничи на дизайнерите заедно с брат си Пакс. И двамата участват в рубриката на Vogue.

Гордостта на лицето на Анджелина там е несъмнена, докато тя гледа в обектива на Пакс. Както сме виждали през годините, тя и шестте ѝ деца са едно неделимо цяло. А сега, в нюйоркската си ера, те се насочват към модата и сценичните продукции (тя продуцира "Аутсайдери" на Бродуей) и изграждат по-голяма общност. Защото, както споделя пред Чиома: "Не искам да бъда голям моден дизайнер. Искам да изградя място за други хора, които могат да се развиват и един ден да се превърнат в такива".

Целта на Джоли е да създаде общност и в този смисъл проектът ѝ разчупва традиционния модел на знаменитостите - такъв, който често засилва култа към личността на основателя си. Ето защо президентът на марката Atelier Jolie и главен оперативен директор Хелън Абоа и Джайлс Дюли, съветник по корпоративното въздействие, също са част от историята.

"През последните 20 години, документирайки хуманитарни истории, видях негативното въздействие на западното консуматорство върху развиващите се страни - от детския труд, незаконния добив на минерали, замърсяването от боядисването на тъкани, експлоатацията на фермерите и много други", казва Джоли. "Atelier Jolie може да окаже невероятно положително въздействие върху занаятчиите, които често не са признати и подценявани - но също така имаме възможност да започнем разговори за експлоатацията на работната сила, замърсяването и отпадъците." Абоа добавя: "В началото на манифеста на Анджелина е и идеята, че всички ние сме творци."

Това е и целта на Atelier Jolie: да създаде възможности за сътрудничество за творци от цял свят, а също и да засили зараждащия се моден етос, който съчетава стил с устойчивост. Част от това е работата с материали, които могат да се използват повторно и да се преосмислят, за да се създадат изделия, които могат да се съхраняват не само за един сезон, а в идеалния случай през всички сезони на живота ни.

Тук обаче става интересно за Анджелина, която намеква за настоящия си сезон на несигурност и преоткриване. Atelier Jolie за нея е лично. Тя има външни амбиции за това, което иска да постигне както за индустрията, така и за хората, които ще бъдат поканени да се присъединят към нея, но изглежда има и вътрешни мотиви за себе си, като се впуска в това ново творческо пространство, за да може да израсне като артист и да преживее повече изцеление чрез художествения процес:

"Понякога начинът, по който се обличаш, говори за теб: "Не се занимавай с мен - аз нося бронята си. Но аз искам една жена да се чувства достатъчно сигурна, за да може да бъде нежна. След като преживях нещо, което ме нарани, един терапевт ме попита дали не бих опитала да нося плавна дреха. Звучи глупаво, но предположих, че панталоните и ботушите проектират един "по-твърд" вид, една по-силна от мен жена. Но бях ли достатъчно силна, за да си позволя да съм нежна? По онова време - не. Чувствах се уязвима. Сега се чудя какъв е моят стил, защото все още разбирам коя съм на 48 години. Предполагам, че съм в преход като личност."

Тя прави пауза, за да събере мислите си.

"Тези дни се чувствам малко потисната. В известен смисъл не се чувствам като себе си от десетилетие, в което не искам да навлизам. Част от това беше и терапевтично за мен - да работиш в творческо пространство с хора, на които имаш доверие, и да преоткриеш себе си", казва тя. "Надявам се да променя много аспекти от живота си. И това е този, който е насочен напред." Тя добавя, че е започнала да се занимава по-малко с кино преди седем години, като е приемала само задачи, които не са изисквали дълъг снимачен процес.

Джоли, която има общи деца Пакс, Захара, Шайло, Вивиен и Нокс с Брад Пит, обясни и начините, по които възпитанието на децата ѝ се различава от нейното, като същевременно добави как се надява всяко от тях да продължи да бъде "самостоятелен човек".

"Децата ми щяха да извърнат очи, ако бяха тук", каза Джоли, когато разказа за значението на татуировките си. "Като по-млада бях доста мрачна. Бях пънкарка, аутсайдер, не бях популярното дете. Това бях аз като тийнейджърка и не бих го разменила за нищо на света. Може би тази част от мен иска да се отдръпне. Не се бъркам в начина, по който децата ми искат да се обличат. Никой от тях не е длъжен да ходи някъде, където не иска.''

Рядко се случва Анджелина да предложи поглед към живота си като майка, както направи в новото интервю за Vogue. Един от последните пъти, когато тя говори за майчинството, беше пред британския Vogue през 2021 г.

"Никога не съм била добра в седенето на едно място. Въпреки че исках да имам много деца и да бъда майка, винаги съм си го представяла някак като Джейн Гудол. Пътувайки някъде насред джунглата."
 

Виж още