Джоди Фостър: ''Има различни начини да бъдеш жена''

  • Сподели:
Джоди Фостър: ''Има различни начини да бъдеш жена''

Може би определящата характеристика на работата на Фостър е отказът ѝ да играе на сигурно. По различни начини филмът ''Nyad'' и сериалът с нейно участие ''True Detective: Night Country'' предлагат нови доказателства за това. В ''Nyad'', първата ѝ очевидна роля на лесбийка, тя е спокойна, чувствителна, изпълнена с надежда и хуманност. В "Night Country", в ролята на Лиз Дeнвърс, началник на полицията в Eнис, Аляска, тя е директна, груба, цинична и язвителна.

Колкото и интересни да са контрастите, толкова и общи: и двата проекта са дълбоко лични за Фостър, поради което резонират. В ''Nyad'' тя и Анет Бенинг, в ролята на титулярната героиня, искат да покажат на света, че шестдесетгодишните не са просто "торба с кости". В "Истински детектив", призракът на смъртността - или какво означава смъртта за живите - е толкова постоянен, колкото и зимният мрак на Арктика. "Вероятно това е причината, поради която бях привлечена от сценария", казва тя за "Night Country". "Не защото по някакъв начин гледаш към собствената си смърт през следващите 10 години, а по-скоро защото вече си преживял толкова много смъртни случаи - на родителите си, на баба си и дядо си, загубил си много приятели. Извървял си този път, доколкото можеш да вървиш с някого, и всеки има чувства за това, за скръбта, за мъртвите, които ходят сред нас. Това ме заинтригува. Определено е тема, която ме вълнува много." 

Фостър, чиято майка, Бранди, почина през 2019 г., добавя: "Смятам, че ''Night Country'' е наистина личен филм. Можеш да погледнеш към нещо, което те вълнува в теб самия. Нещо, което не разбираш съвсем ясно за себе си и не си обработил на 100 процента". 

Снимка: ''True Detective: Night Country''

Тя е "умирала да влезе в кастинга", казва Фостър, и интересът ѝ към "Night Country" на HBO е бил толкова голям, че макар да намира оригиналния сценарий за "прекрасно написан", тя се ангажира да работи с Исса Лопес, мексиканската режисьорка, за да промени както образа на Лиз Денвърс, така и предназначението на нейния колега Еванджелин Наваро, изигран от професионалната боксьорка Кали Рейс.

Фостър казва: "Оригиналната ми героиня току-що беше загубила детето си. Тя беше по-млада от мен, разбира се, и това беше все още прясна болка за нея. Трябваше да плаче през цялото време и да се бори всячески с мислите за самоубийство. Не усещах, че персонажът е подходящ за мен, и предложих да помислим в обратна посока.

"Night Country" е четвъртият сезон на франчайза "Истински детектив" и най-силният, откакто Матю Макконъхи и Уди Харелсън поставиха началото на култовия хит през 2014 г. Кинематографичният принос на Лопес към антологията съзнателно отразява първия сезон, но и го издига на по-високо ниво: жените най-накрая са на преден план, а Лопес се заема със социално-екологичните проблеми в сблъсъка между западния корпоративизъм и коренната общност в Аляска. "Night Country" обаче не е заснета в Аляска, а в Исландия, където HBO изпрати членове на общността на инупиатите, както професионални актьори. Заедно екипът снима в продължение на 49 последователни нощи, понякога снимайки върху замръзнали езера, което Фостър определя като "едно от най-големите снимачни преживявания в живота ми". Тя се шегува: "Вероятно е било по-студено, отколкото изглежда. Доста е трудно да изричаш репликите си, когато се чувстваш смразяващо студено.''

Усилията им завършват подобаващо - Фостър казва, че "наистина се гордее с финала на сезона. Честно казано, това е като самостоятелен филм: дълбочината му, обратите, възнаграждението за героите. Разбирате от какво е бягала Денвърс. От какво се страхува и какво не иска да види. Мисля, че това е много удовлетворяващо." 

Влезте в профила ни в Instagram и участвайте в съвместния ни Giveaway с НВО, за да спечелите тематични награди от сериала ''True Detective: Night Country''. Ето тук: 

 

Виж още